От х:

Днес в x:

Китайска детска задачка подлуди мрежата

Задачката била дадена на ученици в пети клас в китайската провинция Съчуан. Но се оказва, че тя побъркала възрастни по целия свят в социалните мрежи.

"Ако на борда има 26 овци и 10 кози, на колко години е капитанът?", се пита в задачата. Децата показали креативност и здраво мислене в опитите да дадат отговор. Един от отговорите гласи, че капитанът трябва да е на не по-малко от 18 години, за да има право да управлява кораб. Според друг "капитанът е на 36 години. Той е твърде нарцисцичен, затова броят на животните съответства на възрастта му", отговорило друго дете, цитирано от медиите. Те публикували и верния отговор, но в социалните мрежи дебатът продължил.

Изчислявали колко тежат общо животните, прелагали различни числа - 42, 28 и т.н., спорели помежду си и се обърквали все повече. Стигнало се до спорове колко средно тежи една овца, например в поста на Omr_doc.

От китайското училище обясняват, че въпросът в задачата няма отговор. Тя била измислена, за да се провери самостоятелното мислене на учениците.

Потребител пише, че и в Америка имат нужда от самостоятелното мислене, не само в Китай

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини