От х:

Днес в x:

Бюджет 2018 е приет

С 8 гласа „въздържал се“ и 12 - „за“ на редовна сесия на Общински съвет -Първомай беше приет бюджет 2018 .

За разлика от проведените заседания на постоянните комисии, на самата сесия дълги обсъждания нямаше.

Финансовата рамка се запазва в предложения от администрацията размер - 15 862 782 лв.

По време на сесията кметът на общината Ангел Папазов внесе корекция – намалени бяха разходите за издръжка на администрацията и бяха осигурени още 2000 лв. субсидия за ФК „Марица“ - Любеново и 3 000 лв. за Клуб на радостта. Така бюджетът за спортните школи достигна размер 88 000 лв., а за култура – 63 000 лв.

Отново по предложение на кмета, обектите от първостепенно значение за общината станаха три – към пътния подлез под линията и закриването на старото сметище, беше прибавена и подмяната на съществуващия водопровод, който осигурява питейна вода в селата Крушево и Градина и част от Първомай.

От името на опозицията, думата взе Христо Вълчев. Той подложи на съмнение, че може да бъде направен добър бюджет без да е направен анализ на отчета на предходния. Според него общественото обсъждане е протекло формално, защото проектът е бил качен в последния момент, а общинските съветници почти не са имали възможност да правят корекции. „Отделни въпроси се решават частично, каза Вълчев, но не можем активно и конструктивно да участваме във формирането на бюджета“.

Той предложи на кмета да има работни срещи по сектори и за селата и това да се случва не само когато се приема общинския бюджет, а и при всяка актуализация.

Вълчев предложи и да отпадне точката, която дава права на кмета да се договаря за безлихвени заеми, а всеки конкретен случай да се обсъжда в ОбС. Предложението му беше отхвърлено от мнозинството с мотива, че това и сега е така.

Христо Вълчев обърна внимание на факта, че неразплатените за миналата година задължения са над 800 000 и попита откъде ще бъдат взети средства?

Кметът Папазов прие предложението бюджетът и бюджетните актуализации да преминават през работна среща преди да бъдат формулирани като проектопредложения. По отношение на неразплатените средства каза, че общината има да събира около 2 млн. лв. от различни данъчни и неданъчни пера.

Всеки търси своята сума в разходната част – каза той – но за приходите отговарям само ние, затова ще търсим начини за увеличаване на приходите.

Думата взе и председателят на финансовата комисия Митко Хубинов, който е категоричен, че приходната част на бюджет 2018 е можело да бъде по-голяма. Като резерв той посочи 2 възможности. Едната да бъде направено платено паркирането в централната част на града. Според изчисленията му това би донесло около 150 000 лв. на местната хазна. Другото е стриктно следене на събираемостта на таксите от пазара в Първомай.

Дебатът продължи не повече от 10 минути,след което се премина към гласуване. Гласовете „въздържал се“ бяха на съветниците от групата на ГЕРБ и на Коалиция „Възраждане“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ик
    икономия
    25 -4
    13:38, 1 фев 2018
    Още приходи към бюджета......Съкращаване двамата излишни -зам.кметове,зам.председателя на общинския съвет,председател на общинския съвет на половин щат,40% намаляване на разходите за общинския съвет,служебните коли от 4 остават 1,намаляване драстично големите харчове на кмета за командировки подаръци банкети,съкращаване на силно раздутия административен апарат.Знам че това предложение е отопично и този кмет и този общински съвет не биха го направили но е неходимо с оглед оцеляване на общината.
  • 2
    Пи
    ПИТАГОР
    15 -1
    14:40, 1 фев 2018
    Ава икономио ко та бъркат тия зам кметове остай ги да си живуркат той ангу назначи още началници в общинътъ ти си ми тръгнал замовето му да му броиш. Митко хубина е голям херой и председател на бюджетната комисия само че е много слаб в планирането а и предложенията му са тъпи кък жъ накраш някой да си плата в пърумай къде да паркира ни става. По дубре да направят дишането платено като в дните в които въздуха е най замърсен да имаме отстъпка така ще има много приходи в бюжета за да има после разходи. Около 10000 пърумайци които дишат по около 20-30 в мин по 24 часа по 360 деня по 30ст примерно дишането знайте ли колко пари са само на футбулистите ще е по ефтино щото те все пак тичат и няма да е коректно да не дишат продължително време.
  • 3
    Ми
    мизерия
    21 -1
    14:44, 1 фев 2018
    Точно така. Орязване на разходите е единствения начин да се увеличат приходите. Интересно ми е
    конският доктор Хубенов как ще събере 150 000 хил.лв. от платено паркиране. Пред аптеката ли ще си ги събира.
  • 4
    Уй
    УЙх
    5 0
    15:43, 2 фев 2018
    нищо ново!
  • 5
    Пи
    питанка
    2 0
    15:54, 4 фев 2018
    Къде по света го има да се дава заплата за десет минути !!!!'' работа'' на месец? Търсят средства за кърпене на бюджета, а не виждат къде са?Би трябвало заплатите на нашите избраници да се изчислява както на всеки друг работник в държавата-колкото си изработил, толкова да ти платят,
Последни новини