От х:

Днес в x:

Орка повтаря думи на английски (аудио)

Орката на име Уики разпознава звуци, които не са част от репертоарa на вида ѝ, включително думи на човешки език като "hello" и "bye bye". Международен екип от изследователи публикува проучване, в което показват говорните способности на 14-годишната Уики, която живее в аквариума Marineland в Антиб, Франция.

Орките, наричани още китове убийци, са забележително интелигентни океански бозайници, което ги прави смъртоносни за тяхната плячка. Те са също така популярна атракция е морските паркове, тъй като могат да бъдат обучени. Освен това орките са много социални животни. Те живеят в семейните групи, а пленничеството в морския парк ги лишава от тази природна среда и принуждава животните да контактуват с непознати.

Орките имат свои собствени диалекти - толкова много, че учените могат да разграничават групите само като слушат звуците им. Но, както показа случай, описан през 2014 г., орките могат да научат нови "диалекти", когато е необходимо, дори и на делфините, с които живеят.

В новото проучване, Уики вече бил обучен да отговаря на командата "копие" като част от предишни изследвания на имитативно обучение в орките. Използвайки тази команда, международен екип от изследователи сега учи Уики да наподобява скърцане на врата, да казва "hello" и "bye bye", и да повтаря числа, с глава над водата.

Това е първият случай орка да е била научена и правдоподобно да повтаря човешки думи. Уики напреднала бързо, като имала уроци с човек, но и със записи. Обикновено успявала да се научи да повтаря правилно дума, фраза или звук с до 10 опита. Повторението не е перфектно, както можете да чуете в аудиото, но се разпознава какво "казва"Уики - както от независим слушател, който не я вижда, така и при анализ на звуковия файл.

Няма обаче доказателства, че Уики разбира смисъла на думите, които произнася.

Но изследването добавя още едно доказателство, че диалектите на орките са знак за социално учене.

Изследването е публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини