От х:

Днес в x:

БАБХ и РИОСВ проверяват Зоопарка след сигнал на хасковлийка

    Публикация на зоозащитничка в социалната мрежа разбуни духовете в областния град и провокира редица коментари. Хасковлийката Надя Гавраилова се жалва от нехуманно отношение към животните в Зоопарка в Хасково. „Нямат храна, а водата им е замръзнала. Това е положението в повечето клетки в хасковския зоопарк. Вълкът ме гледаше в ръцете. Изяде хляба, приготвен за патиците. Ловеше парчетата във въздуха. Към кого да се обърна? Кой отговаря за това?", пише Гавраилова във фейсбук страницата на „Зоо Доброволци-Хасково“. Публикацията й от неделя следобед й предизвика множество коментари. Провокира и остра реакция на ръководството на Зоопарка, откъдето са категорични, че полагат необходимите грижи за животните.

    За случая се самосезирал и шефът на Зоопарка Валентин Ахтаров, който сам призовал Областната агенция по безопасност на храните и Регионалната инспекция по околна среда и водите да извършат проверка. В тази връзка вчера следобед на инспекция бяха двама ветеринари, които трябваше да изготвят констативен протокол за състоянието на горските обитатели и начина на отглеждането им.

    Самият Ахтаров категорично отхвърли обвиненията на зоозащитничката, че вълкът и другите животни в Зоопарка стоят гладни и жадни. Той обясни, че всяка сутрин негови колеги наливат топла вода на животните. Освен това периодично – на два-три дни давали по 3 кг говеждо или конско месо на вълка. „Даже и да има лед, това не е проблем, нормално е да се случи в природата в този период на годината, когато температурите падат под 0 градуса, особено през нощта. Вълкът е хищник и е свикнал да оцелява в природата. При необходимост лиже лед, а в суровите зими яде и сняг, за да си набави вода“, поясни шефът на Зоопарка.

    Освен това Ахтаров беше категоричен, че здравословното състояние на животните в Зоопарка непрекъснато се следи от ветеринарен лекар, който редовно прави прегледи на животните. „Имаме и договор с ветеринарна клиника в Димитровград, откъдето също периодично правят профилактични прегледи“, заяви Ахтаров. Той поясни, че от 1 февруари ще бъде назначен и биолог, който ще се занимава с начина на отглеждане на животните, както и със средовото обогатяване на клетките, което означава да се създаде естествен живот на животните, съобразен с тяхната природа.

    Зоопаркът предстои да получи лиценз, като в тази връзка се очаква комисия от МОСВ. Експертите ще трябва да извършат проверка на начина на отглеждане на животните в хасковския Зоопарк.

    През миналия месец на проверка минала и комисия от фондация „Четири лапи“, която нямала забележки към отглеждането на животните.

    В заключение Ахтаров каза, че е открит за разговори с граждани, както и да съдейства на зоорганизации. Той предвижда и изграждане на информационен център за деца с цел обогатяване на знанията им за горските обитатели.

    Междувременно посетители на зоопарка заявиха, че намират условията там за добри. „За разлика от някои зоологически градини в страната, тази в Хасково няма такса за вход“, коментираха хасковлии.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Ха
      ХАХАА
      16 -13
      11:31, 30 яну 2018
      пълни глупости Ахтаров,точно ти ли разбираш от диви животни! Тези животни са далеч от дивите тези които са на свобода! Не знам тези в гората да имат клетка и кал вместо растителност! Жива скръб е зоопарка, аз също съм свидетел за водата да тя замръзва вън,но вътре можете да сложите за да има животното! Ако не ви стига бюджета,вземайте такса вход,която ще използвате за животинките! В клетката трябва да се доближава до реалната им среда,а не мизерия!
    • 2
      Н
      Н
      12 -8
      11:57, 30 яну 2018
      Браво г- н Ахтаров!!!
    • 3
      Ja
      Jack Bauer
      28 -2
      12:09, 30 яну 2018
      В Зоопарка трябва да има едно павилионче, където да се продава храна за съответните животни. Така хем посетителите ще се забавляват да хранят животните с подходяща храна, хем и за Зоопарка ще е по-добре.
    • 4
      Bi
      Billy Bob Jo
      7 -13
      12:27, 30 яну 2018
      На природозащитничката да й се възпали свинктера,... Виж коментара
    • 5
      Го
      Госпожица
      8 -8
      13:21, 30 яну 2018
      Аз също съм свидетел от години за един вълк които имаше толкова тъжни очи и ребрата му се брояха Като гледам вече го няма Имаше мечка и лъв които също бяха в окаяно състояние случвало се е и миризмата да е ужасна ... та като не можете да се грижите по добре си ги върнете на свобода вместо да ги убивате бавно ....
    • 6
      Чи
      читател
      10 -2
      13:44, 30 яну 2018
      Всички животни живеещи в зоопарковете имат тъжни очи... Но щом има зоопарк в този град,който отдавна трябваше да се закрие,БАБХ и Общината да се погрижат за животните!
    • 7
      Ед
      Една хасковлийка
      14 -5
      14:23, 30 яну 2018
      Закрийте го! И не мъчете дивите животни- в Европа има зоопаркове - в България животните мизерстват като хората, натикани в клетки - панелките са също клетки но за хора ! През 90- те гледачите в зоопарка им изяждаха на маймуните бисквитите - беше гладно време. Заради някакъв престиж на града ли го правят този концлагер за животни?
      • Не
        Незапознат
        0 -1
        10:38, 31 яну 2018
        Едно твърдение не е вярно само заради това че изглежда така.Това е към тези дали положителните ви вотове.Не изяждаха а буквално с тях ядяха.И не само бисквити.Тогава се зареждаха лютеница,сладко,сухари,портокали,банани,тикви,ябълки...Имало е случаи стока която и изтича годността но не е развалена главно от плодове и зеленчуци да се дарява там. Като количество толкова че е невъзможно да се изконсумира от животните хранещи се с нея.Какво, по добре е да се изхвърли ли?Мажеха се филии с лютеница и сладко и от едната страна ядяха маймуните а от другата такивата само че еволюилари.Не внасяйте дезинформация с твърдението си че индивиди от върха на хранителната верига държат тези под тях гладни!
    • 8
      Ас
      Асково
      12 -1
      14:26, 30 яну 2018
      Закрийте цялата държава направо, да не се мъчим повече.
    • 9
      Ба
      Бай Кор
      4 -5
      16:39, 30 яну 2018
      Коскуджами ти зоозащитничка, пък не знае че животните в зоопарка не се хранят от посетителите. Даже и хляб си приготвила за патките...

      Аман от разбирачи...
    • 10
      Не
      Незапознат
      6 -1
      10:44, 31 яну 2018
      Какво се пените всички!Имало условия,нямало условия.Скапани зоо защитници.Мрънкат и подскачат по социалните медии.Ако случайно човек занесе пострадало животно там водейки се от логиката че е зоокът и ще могат да му помогнат и дойде една такава кучка зоо защитник и се окаже че хайванчето е от защитен вид ще го глоби.Преди време в градината бях намерил костенурка.Въобще нямам представа как е попаднала.Уж е заградено.Реших това влечуго съществуващо от ерата на динозаврите да го пусна точно около този периметър за който се води дискусията да бъде или да не бъде.Не вътре а в гората.Но то си е животинче мърда,драска.Един човек ме видя и само дето то не ми се скара.Забелязвайки изумлението ми каза че че ако ме види индивид от по горе споменатият вид ''..спуканата ти е работата''.Значи ако си я бях сготвил на супичка например всичко щеше да е наред.При това щях и да съм се нахранил и доволно полегнал след това вместо да се занимавам с ''глупости''.Тези случки са реални!Хубавото е че са с щастлив край за всички.Нито има някой глобен и поне една от формите на органичният свят не е загинала напразно.Тази зоо защитничка преди да внася смут и паника с разсъжденията си че вълка и другите хищниците са я гледали като парче мръвка да се позаинтересува на колко време се хранят не само когато са в клетка но и когато са в природата.В зоопарка може да има и пропуски но това не означава че е концлагер за животни.Във близкото минало храната може да е била повече отколкото сега но това не означава че сега гладуват.Пък и точно заради самите зоо защитници фризерът за месото на хищниците не пращи по шевовете.
    • 11
      Не
      Недоволен
      1 -4
      10:50, 31 яну 2018
      Клетките на вълците и лисиците са ужасно стари и занемарени, те са от Байтошово време, трябват нови. Също съм ЗА пратен вход за зоопарка. За деца до 18г. безплатен, за останалите 1лв. нищо не е, а ще има някакви приходи, с които ще могат да се правят подобрения. Също така може да се измисли и някакъв вид търговска дейност вътре. На входа на Старозагорския например има лафка за кафе и др. неща.
      • Не
        Незапознат
        1 0
        19:22, 31 яну 2018
        Старост и занемареност са две различни неща.Явно отдавна не сте ходили и пишете по памет.Направени са нови и реконструирани старите клетки.Точно пък за вълка следващият път като отидете помислете беше ли по Байтошово време там.За да се направи входа платен трябва да се разнообразят още не само животните но има и други изисквания за да се сертифицира като зоопарк.По закон, когато един зоопарк не отговаря на изискванията, трябва да бъде затворен. Другият начин е да бъдат премахнати само клетките на животните, за които няма подходящи условия.Макар че има нови клетки към момента там няма условия за отглеждане на определени екземпляри от видове на които му трябва пространство.Що се отнася до търговската дейност има я.Вътре има едно единствено кафене което при хубаво време е препълнено.Но то не е към зоокъта.
    • 12
      Байчо, стискам ти лапата за смисления коментар!
      Природозащитничке....как сте ми писнали!!!!...Ти замисли ли се, като хрърляше комати на вълчето, милозливо взряна в " тъжните му очи" , замисли ли се бе, че ако му предстои преглед с упойкаб( задължително 24 часово гладуване преди това) ще го убиеш с шибания си хляб....ако предстои обезпаразитяване ( задължително 24 часово гладуване) то няма да подейства...ако е на специален хранителен режим му разказваш играта...че вълците НЕ ядат хляб????Жалостиво вредите на зоопарковите животни,нпосле пищите по пресата и сочите с пръст! Айде изключете емоциите и включете мозъка преди да идвате " да нахраните бедните животни" ! Защото това, което за вас е забавление, за тях е смърт!
    Последни новини