От х:

Днес в x:

Тибетски лекар: Българи, спрете суровите салати

От 10 години Центърът за алтернативна медицина на Ели Логинова кани у нас тибетски лекари, но от година е в контакт само с възпитаници на колежа на Далай лама. “Тези лекари работят по-различно от другите си тибетски колеги. Те се учат по най-старата медицинска книга, писана през IX-X в. Подходът им към пациента е удивителен, лековете им са по-силни и ефективни”, казва Логинова Така в България идва тибетският лекар д-р Шакя Гялцен. Той е възпитаник на Медицинския колеж под патронажа на Далай лама. Седалището му е в индийския град Дармасала в подножието на Хималаите.

Д-р Шакя практикува в Индия, но често взема дълги отпуски и лекува в центрове в Германия, Франция и Швейцария.

У нас е от 20-ина дни и споделя изненадата си от многото онкоболни. “В Германия например не е така”, сравнява той.

За него ракът се активира от неправилно хранене и начин на живот. Но, както и другите болести, той е проява на Закона на кармата - веригата от причини и следствия, която ни съпътства от един живот в следващия.

Болестите били заложени в тялото ни още с раждането, но само външни фактори можело да повлияят на развитието им.

Ако не получат тласък отвън, болестите си остават непроявени през целия живот и човек е здрав.

Според Шакя мързел и омраза активират лоши енергии в тялото.

“В тялото ни има 3 енергии: на вятъра, на жлъчката и на флегмата.

При проява на агресия и прекомерни желания се натрупва Енергията на жлъчката. Тя е гореща енергия и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, а понякога и раздразнение на кожата.

Ако ни обземе леност, в нас се надига Енергията на флегмата. Тя докарва проблеми с бъбреците, отоци и изтръпване на краката, проблеми с кръвообращението.

При изпитване на омраза ние образуваме Енергия на вятъра в себе си. Тогава страдаме от безсъние, високо кръвно налягане, от сърце, болки в мускулите. Тази енергия се нарича още - студът в тялото.

За д-р Шакя ние, българите, акумулираме много студенина в себе си. Тя влизала в нас от прекалената консумация на... сурови зеленчуци!

“В Индия също ядем салати, но не от сурови зеленчуци. Правилото е да ги обработим с леко попарване с топла вода. Тогава те омекват, без да се губят витамините”, обяснява тибетският лекар. Иначе в суров вид зарзаватът носел много студенина. Тя затормозявала храносмилането и бъбреците. Оттам, от болния стомах се повишавала киселинността в целия организъм и тръгвали повечето болести. Най-вече ракът и сърдечните проблеми.

Същият лош ефект се получавал при смесване на много и различни храни.

Друг съвет на тибетския лекар е да не ядете плодове заедно с мляко

“Не може да се ядат заедно 3-те вида месо - пилешко, свинско и риба. Както и плодове и мляко. Или различни меса с картофи. Всичко това може да докара хранително отравяне”, изрежда д-р Шакя и пояснява: “Ако стомахът не смели добре храната, тогава черният дроб се натоварва и не може да пречисти добре кръвта.”

Трябва да се яде често, като не бива да се преяжда., защото стомахът трябва да е пълен само наполовина с храна, а другата половина да е поравно вода и въздух. Така смилането и усвояването на храната става най-пълноценно. Затова не бива да се преяжда - тогава се губи важната 1/4 въздух.

В същото време д-р Шакя забранява и гладуването заради диети.

Източник: bgnow.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    гост
    7 -1
    13:29, 29 яну 2018
    А за ракията какво ще каже. Те в Тибет познават ли я и с каква салата я пият?
Последни новини