От х:

Днес в x:

Асеновградчани с тежки операции, болести и материално положение чакат помощ от Общината

300 лв. еднократна помощ ще бъде отпусната на 51-годишна асеновградчанка с диагноза "Други форми на вторичен паркинсонизъм". Проекторешението е сред няколкото подобни, които Общинският съвет ще гласува на предстоящата си сесия. Жената е разведена, със 100% нетрудоспособност с нужда от чужда помощ. На постоянна медикаментозна терапия е, частично платена от Здравната каса, за която доплаща 57 лева месечно при общо доходи 377 лв. (пенсия, добавка за чужда помощ и интеграционни добавки). С изключение на 2015-та, ОбС й отпуска еднократна помощ ежегодно от 2012-та насам. Същата сума е предложена за отпускане и на две 88-годишна баби, претърпели операции - едната на окото, другата заради травма на тазобедрена става. Двете молят да им бъде възстановена част от парите, които са заплатили за консумативи, тъй като пенсиите им са наполовина на изхарчените от тях суми - 800 лв. едната и 1524 лв. другата.

Семейство от Избегли пък ще получи 1000 лв., ако старейшините не решат сумата да е друга, за да закупи керемиди. Жилището им е изгоряло до основи преди 2 години. Малко след това ОбС гласува отпускането на еднократна помощ от 1000 лв., получават финансова подкрепа и от дарители като така успяват да съберат пари за нова къща. Подхванали са я, но за керемиди парите вече не стигат. В момента семейството живее в дървена барака без вода.

200 лв. ще бъдат гласувани за 40-годишна асеновградчанка, на която й предстои ядрен-магнитен резонанс. Тя има диабет с усложнения, претърпяла е операция на тумор на хипофизата. Месечните й доходи от пенсия и социални добавки е 333 лв. От 2013-та насам всяка година тя получава еднократна социална помощ от местната хазна (между 180 - 300 лв.).

58-годишна вдовица моли да й бъде оказана финансова помощ за "облекчаване на тежкото й материално и социално положение". С диабет е, няма никакви доходи, тъй като пенсията й по болест е спряна (поради намаляване на процента на инвалидност) и иска 300 лв. за храна и лекарства.

44-годишен мъж от Нареченски бани ще получи 720 лв. за наемане на лице, което да го обгрижва. Младият мъж е със 100-процентова нетрудоспособност и с водеща диагноза "темпорален лоб". Обездвижен е не може да се обслужва сам. Сумата ще се изплаща в 6-месечен период след представяне на нотариално заверен договор, сключен между болния и лицето, което ще се грижи за него.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини