От х:

Днес в x:

88 осъдени от Народния съд в Хасково, 10 от тях на смърт

    Страх и ужас. Така описва двудневното заседание на Народния съд за близките и роднините на посочените от Хасково като „врагове на народа“ д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей. Съставът заседава в театъра, а присъдите, които се четат вътре, се чуват и навън през високоговорител. Екзалтирана тълпа обгражда сградата с плакати, на които пише “Смърт“.

    На днешния 1 февруари почитаме жертвите на комунистическия режим. На тази дата преди 72 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на Народен съд, организиран от правителството на Отечествен Фронт по нареждане на Георги Димитров. Който от Москва дава указания: Присъдите да бъдат бързо формулирани и изпълнени.

    Съставът на Народния съд в Хасково заседава на 12-ти март 1945 година.

    Председател на съдебния състав е Гроздан Даскалов, известен навремето социалдемократ. Членовете на съдебния състав са: Марко Лозанов, Недялка Иванова, Манахил Стоянов от Криво поле, всички от БКП, единственият от БЗНС в състава е Добри Желев. Главни обвинители са Георги Тодоров от Димитровград и Георги Попов.

    88 души от региона са осъдените. 10 от тях -на смърт. Останалите са изпратени в лагери. Смъртните присъди са изпълнени в 0.30 ч. на 1 април 1945 година. Разстреляни са и погребани на края на гробищата на Кенана. Десетимата са погребани в отделни гробове, но без знак кое тяло точно къде е положено. Според историческите свидетелства, до които д-р Узунова се е докосвала през годините, малко преди смъртоносния изстрел да прониже тялото на един от екзекутираните – Стоян Овчаров, извиква към един от войниците, строени да стрелят: Момче, запомни как сме подредени, за да кажеш на близките ни кой в кой гроб е после. Дълги години тези гробове са били безименни. След промените през 90-те години на миналия век, дъщерята на Пейчо Запрянов, един от разстреляните, инициира именуването на гробовете, за което помага и тогавашния кмет на Хасково Стоян Илиев. След панихида на гробовете са сложени плочи с имената на разстреляните след присъдата на Народния съд хасковлии.

    Повече подробности за осъдените от Народния съд в Хасково и за личната история на д-р Красимира Узунова, очаквайте в интервюто по-късно.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (68)

    • 1
      Ko
      kokolobolo
      48 -8
      13:22, 1 фев 2018
      а тия дето сега управляват заслужават ли нещо по различно.......
      • По
        пострадал
        36 -3
        14:27, 1 фев 2018
        А новите бизнесмени в Хасково продължават да се гаврят с паметта им и близките им
    • 2
      14
      14/88
      30 -6
      13:38, 1 фев 2018
      АНТИнароден съд
    • 3
      Ст
      Стар хасковлия
      34 -42
      13:50, 1 фев 2018
      Не забравяйте, че това е изискване на антихитлерис... Виж коментара
      • Ат
        Атихитлеристка Коалиция
        42 -17
        16:06, 1 фев 2018
        Не сме казали да се осъждат на смърт по измислени факти и доказателства. Това вие забравяте да кажете. Също забравяте да кажете, че на няколко пъти Лайпцийгският алкохолик звъни от Москва да натиска съдиите и прокурорите за повече смъртни присъди! Аха, и забравяте, че този "Народен Съд" е бил в несъответствие с действащата тогава Търновска Конституция, което всъщност го прави незаконен, а присъдите му невалидни. Биваше на този ден поне да замълчите, а не да крякате като настъпени червени жаби. Никакъв срам ли не ви е останал? Бащите ви унищожиха бъдещето на българската нация, а потомците им, такива като вас, унищожиха настоящето й!
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      24 -15
      14:15, 1 фев 2018
      За някои баби няма пенсиониране.
    • 5
      По
      пострадал
      10 -4
      14:53, 1 фев 2018
      визирам конкретно " АРЕА" ООД в лицето на представящите се за десни Драгомир Андонов и Галина Андонова
    • 6
      Ко
      комунистка.
      25 -28
      15:38, 1 фев 2018
      А защо няма ден за почитане паметта на загиналите от фашизма,които са убити без съд и присъда.Убита са невинни деца,старци.Тези които са съдени от народния съд са убийци,те са убивали хора които са се борили за единия хляб.Нима те не са хора.
      • Бс
        БСПар
        19 -9
        16:17, 1 фев 2018
        На 9 септември, редовно се почина паметта на загиналите пред братската могила на парк Ямача, но няма интерес. Таз година се навършват 140 години от раждането на Ана Маймункова. Да видим колко хора ще се сетят за това.
      • Пи
        Пиночет
        26 -15
        18:29, 1 фев 2018
        Загинали от фашизма няма,по простата причина ,че в България никога не е имало фашизъм(неоспорим факт). Загиналите преди девети септември ,до един са терористи и като всеки терорист са заслужавали смърт .Същите тия терористи,наречени партизани,нелегални и др.са се борили срещу законно избрана власт,а всяка законно избрана власт е длъжна да избива терористите като хлебарки,още повече ,че същите тия са били въоръжени и организирани от вражеска държава с цел унищожаване на България...Е,вражеската държава успя,благодарение на тях и вас...БЕЗРОДНИЦИ !
      • Бъ
        Българин
        17 -5
        21:59, 1 фев 2018
        "Фашизъм" е имало в Италия, нацизъм в Германия (за сведение на кресливите комунисти, уж социалисти, това наименование идва от партията на Хитлер - съкратено от НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА партия. Но те явно го знаят и мълчат за това като наср..ни, че всъщност са били побратими с Хитлер до 1939 г. и дори в българския парламент в речи са го наричали "другаря Хитлер"). У на е имало нормално правителство, което е защитавало народа от терористи, които са си показали рогата и са се развихрили след 9.09.1944 г. Може ли да коментирате атентата в църквата "Св. Неделя" през 1925 г., от комунистите, при който загиват стотици хора, сред които и 6 деца, при който атентат българската армия губи повече висши военни чинове, отколкото загиналите в предишните войни - Междусъюзническа и Първа световна. Знаете ли (всъщност сигурно знаете, но гузно мълчите), че този атентат държи рекорд в световната история по брой жертви чак до 1975 г., че е единствената взривена църква в Европа.
        Какво ми разправяте за партизани - всички са ги наричали презрително "шумкари", защото са се криели из шумата в гората, обирали са мандри само и нямат регистрирано едно сериозно сражение с редовна войска или полиция. За сведение - т. н. хасковски партизански отряд и извършил първата си атака и убийство на офицер, който си бил в отпуска на село, и то на 10.09.1944 г.
    • 7
      Ха
      Хасковлията
      27 -30
      16:09, 1 фев 2018
      Госпожата явно много усилия е положила, за да разкаже историята, на осъдените от Народният съд. Сега да си вземе писанията, и да отиде, да ги покаже, на наследниците на разстреляните деца, от село Ястребино.
      Нищо друго.
      А , и един съвет - като тръгне за там, да си купи каска, бронежилетка, застраховка живот и повечко вазелин.
      И след това, да носи много поздрави на Адолф!
      • Cc
        CCCP
        29 -11
        17:16, 1 фев 2018
        Само дето никой от хилядите убити и пратени на лагери учители, доктори, професори, предприемачи, и всякакви нормални хора нямат НИЩО общо нито с ястербинчета, нито с други измислени комунистически герои.
    • 8
      А за Овчарчето Калитко и други анмационни герои няма ли да разкажеш? Вече никой не вярва на комунистическата съветофилска митология. В България преди 09.09.1944г. е имало всичко на всичко 200 партизани, богато финансирани от СССР. След 09.09.1944г. поради липса на "кадри" спешно са титолувани партизани се що има разбойник, издирван от полицията. И един съвет - спри я тая ракия, че много ти е изправила гънките по мозъка.
      • Не
        Незапознат
        4 -8
        22:20, 1 фев 2018
        Ние сме нация достойна за презрение.Презрение изли... Виж коментара
    • 9
      Фи
      филип пешев
      6 -12
      16:41, 1 фев 2018
      То да беше така, както казваш...Запиши се в 10 кла... Виж коментара
    • 10
      Ан
      Антихитлериска Коалиция
      22 -5
      16:49, 1 фев 2018
      Вие, като баш червен айдук занесете "писанията" и им кажете, на роднините на ястребинчетата, че 2 от 3 мата войника, който са ги разстреляли са били членове на РМС.
    • 11
      Еж
      ЕЖКО- БЕЖКО
      9 -23
      16:54, 1 фев 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 12
      Cc
      CCCP
      27 -10
      17:31, 1 фев 2018
      Другарю,
      Ако се чудите защо за 75 години комунизъм братушките една кола като хората не можаха да направят,
      защо когато някой в квартала извикаше ПУСНАЛИ СА САЛАМ/МАСЛИНИ, Тоалетна Хартия, или някоя друга супер дефицитна стока (която сега я има и в най-долнопробния квартален магазин), всички си оставяха работата и тичаха да се редят на опашка, защото дефицитната стока се свършваше бързо, или защо всичко гледаше да избяга на Запад (при ония лошите) при първа възможност (най-голям резил за жжжжТоваришчите беше когато щерката на СТАЛИН избяга в Америка (смях!)- тази статия за така наречения Народен Съд ви дава отговора.

      Комунистите заграбиха властта и веднага ликвидираха или пратиха на лагери цвета на нацията- учители, доктори, професори, банкери, предприемачи, и всякакви нормални хора, и ги смениха с неграмотни профани, обикновени разбойници пишещи се активни борци, и всякаква подобна паплач.

      Между другото, товаришчи, вие Москвичи ли искате, или Мерцедеси?
    • 13
      Какъв Георги Тодоров от Димитровград е бил обвинит... Виж коментара
    • 14
      Ни
      Ники
      11 -16
      18:06, 1 фев 2018
      Всички разстреляни не са били случайни корумпирани... Виж коментара
    • 15
      Фа
      факти
      9 -4
      18:15, 1 фев 2018
      обективна е, това е историата
    • 16
      Пи
      Пиночет
      16 -14
      18:52, 1 фев 2018
      Призовавам слънчасалите мозъци от Бузлуджа,поне днес да бъдат смирени,но понеже те не са хора ,за да се смирят ще им кажа: Вие ,червени изроди,служещи на дявола ,не заслужавате да дишате въздуха на земята! Вие трябва да бъдете избивани ,така както избивахте народът си,но не поединично а до девето коляно.Изтребва се цялото котило,за да не се множи! В България има достатъчно стадиони,които да поберат безродниците и всички да бъдат избити до крак без милост,само тогава ще станем цивилизована държава,а не руска губерния!
      • Пр
        Пръдльочет
        9 -12
        19:14, 1 фев 2018
        Много си отворен нещо, да не е от тежестите в залата?
    • 17
      Де
      Делянчо Добрев
      6 -14
      18:54, 1 фев 2018
      А жертвите на фашизма на коя дата се почитат. Виж коментара
      • Пи
        Пиночет
        9 -8
        19:09, 1 фев 2018
        На втори февруари.Това е техния празник.
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        17 -7
        20:14, 1 фев 2018
        Вече и децата ще учат истината за червената чума........Комунистите избиха елита на нацията,нещо което не беше направено в никоя друга европейска държава.....В Германия осъдени 12 а в България избити 30 000 и сега всички виждаме как червените изроди управляват икономика,съд,прокуратура, организирана престъпност..........Тези тридесет хиляди българи са убити от българи....това не трябва да се забравя.....И в други страни влезе червената чума..Защо не се случиха зверствата там в такъв мащаб.?!........В нас е причината----безбожен,примитивен,сбъркан народ,изпълнен с ненавист към всеки,който не е като него- прост,алчен и злобен!!!!!!!!
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        14 -1
        20:52, 1 фев 2018
        На днешния ден е разстрелян големият български доктор- хирург Александър Станишев- участник във войните за национално обединение като хирург,спасил стотици животи...........На 1 февруари 1945 г. са произнесени смъртни присъди над

        тримата регенти,

        8 царски съветници,

        22-ма министри от правителствата след 1941,

        67 депутати от 24-тото НС,

        47 генерали и висши офицери.

        Присъдите са изпълнени същата нощ.
        Разстрелвани са един по един.

        Проф. Александър Станишев – световно известен медик е бил принуден да констатира смъртта на убитите. Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян.........
      • До
        До Добрев
        2 -2
        15:40, 2 фев 2018
        За жертвите на фашизма трябва да питаш в Италия, там е имало фашизъм, не тука.
    • 18
      Пи
      Пиночет
      13 -4
      22:00, 1 фев 2018
      Райна Попгеоргиева (''Райна княгиня'') заедно със съпруга си Васил Дипчев и четири от нейните общо пет деца - ВСИЧКИ ЖЕРТВА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ТЕРОР след преврата на 9.09. 1944г.

      1. ГЕНЕРАЛ ИВАН ДИПЧЕВ - герой от войните с 5 ордена ''За храброст'' и медали за военни заслуги, концлагерист и затворник, убит от комунистите в затвора в Ловеч на 30.03.1954г.
      2. ГЕОРГИ ДИПЧЕВ - умира няколко години след края на Втората световна война.
      3. ВЛАДИМИР ДИПЧЕВ - с 3 ордена ''За храброст'' от войните Изчезва безследно на 10.10.1944 г. на път за работа, разстрелян без съд и присъда пт комунисти Синът му Христо Дипчев - офицер, въдворен от комунистическата власт в концлагера Богданов дол. А внукът Владимир (правнук на Райна княгиня) завършва с отличие инженерство, но го уволняват от завода на третия ден след постъпването, тъй като досието върви по петите му.
      4. ПОЛКОВНИК АСЕН ДИПЧЕВ - с орден ''За храброст'' от Първата световна война дълги години лежи по лагерите. Лишават го дълги години от пенсия, не разрешават на децата му да следват. Умира през 1964г. в Бургас.
      Така комунистите със завидна последователност и методична жестокост успяват да затрият рода на Райна княгиня, постижение, с което дори османските турци не могат да се похвалят. Една ''патриотична'' постъпка на българските комунисти, истински национални предатели.
      Послеслов за комунистите - Райна княгиня и нейните синове не са ''рязали партизански глави'' - любима тема от комунистическия фолклор, създадена с цел да прикрие и оправдае престъпленията на другарите.
    • 19
      Пи
      Пиночет
      12 -4
      22:08, 1 фев 2018
      Комунистическите убийци не се посветиха да затрият и внукът на Бачо Киро ,генерал - лейтенант Теодосий Даскалов.
      Той е офицер от артилерията, за която дори враговете на България признават, че е била страшна сила. Участник е в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война, в това число в Добруджа, където воюва победоносно срещу руските войски агресори. Неговите батареи смазват руските батареи и ги прогонват.
      Министър на войната от 24.01. 1938 г. до 11.04.1942г. по време на Втората световна война. Осъден е на смърт от комунистите по заповед на болшевиките от Москва по фалшивите процеси на ''Народния съд'' и е разстрелян от тях в нощта на 1 срещу 2.02.1945 г.
    • 20
      Пи
      Пиночет
      12 -4
      22:12, 1 фев 2018
      Карловецът, адвокат и депутат от 25 Народно събрание Стефан Караиванов - родственикът на Васил Левски, убит от комунистическия ''Народен съд'' през 1945г.
      Стефан Караиванов е син на Васил Караиванов. Негов дядо е Генчо Караиванов, един от братята на Гина Кунчева, майката на Васил Левски. Той обаче е не само първи братовчед на Апостола, но и негов най-верен съратник. Заедно с Васил Левски двамата създават революционния комитет в града. Караиванов е избран за негов касиер.
      След обесването на Левски е член на Карловския комитет по подготовката на Априлското въстание от 1876г. В Караивановия хан, който се намира срещу къщата на Левски, са се провеждали събранията на комитета, в него намират подслон Тодор Каблешков, Георги Бенковски, крие се докато боледува и Панайот Волов.
      За заслугите му към България княз Фердинанд награждава Васил Караиванов с орден. След Освобождението става председател на новоизбрания градски съвет в Карлово.
      Малко по-късно е разорен, но категорично отказва финансова помощ от държавата.
      Васил Караиванов, най-верният другар и сродник на Левски не само дочаква освобождението, но доживява до дълбока старост. Умира през 1933 г.,
      а през целия си живот събира безценен архив за живота и делото на Апостола. Един от тримата му синове - доц. д-р Петър Караиванов, успява да запише разказите му и по-късно да ги подвърже в книга.
      Другият му син - Стефан Караиванов, е по професия юрист и през 1940г. става депутат в XXV народно събрание, където е избран за председател на комисията по външна политика.
      Политическият му възход не е случаен - завършил е Сорбоната с адвокатска диплома, отворил е адвокатски кантори в София и Карлово. През 1940г. карловци го избират мажоритарно за народен представител. През 1943г. той е сред 42-мата депутати, подписали се за спасяването на българските евреи.
      След 9 септември 1944г. Стефан Караиванов е арестуван от комунистите и е осъден на смърт от тях във втори състав на "Народния съд" заедно с още 125 народни представители в XXV народно събрание.
      Малко преди да бъде екзекутиран на 1 срещу 2 февруари 1945г. Стефан Караиванов е имал възможността да избяга от България. Предлагали са му търговски паспорт, за да напусне страната, но той отказал категорично с думите: Народът ме е избрал, народът няма да ме погуби“, разказва неговият внук.
      По това време карловецът е 39-годишен, а комунистическият терор засяга цялото му семейство.
      След 9 септември 1944 г. дълги години наследниците на родолюбивата карловска фамилия са дискриминирани и репресирани като "врагове на народа". Забранено им е да учат в университети, достъпът им до работа е ограничен, къщата им в Карлово е конфискувана. През 1961 г. вдовицата на депутата получава великодушно от ''народната власт'' правото да откупи дома си.
    • 21
      Пи
      Пиночет
      11 -4
      22:40, 1 фев 2018
      Комунистите убиха и единствената внучка на баба Тонка............През нощта на 2 срещу 3 ноември 1944 г. в местността Балюв дол между русенските села Щръклево и Нисово се чуват гърмежи. Районът е заварден от милицията и никой не знае какво става там. На сутринта местни овчари виждат кръв по земята и следи от куршуми по дърветата. Дни по-късно подивели кучета разравят пръстта на масов гроб и оставят след себе си разпилени части от човешки тела и кървави дрехи. Единствената цяла вещ, която овчарите намират и прибират, е мъжка кадифена жилетка, закачена на клон преди разстрела. След време се разбира, че е на директора на мъжката гимназия Нико Просеничков. С него е убита и съпругата му Тонка Обретенова-Просеничкова, единствената внучка на легендарната Баба Тонка.
    • 22
      Ее
      Еее
      4 -1
      23:01, 1 фев 2018
      Да гният всички монархисти ;)
    • 23
      Пи
      Пиночет
      10 -5
      23:13, 1 фев 2018
      За по-малко от година българските комунисти избиват повече български генерали и висши офицери, отколкото са загинали във всички войни, които България е водила от Освобождението си насам!...Още много мога да разказвам ,но в главите на комунделите няма вече място...всичко е заето от сърпове и чукове.
    • 24
      Ке
      Кенанския Маймун
      9 -6
      23:56, 1 фев 2018
      Сега за трепане са 10 сикажии + 30-40 наркодилъри :))
      ...
      А за 9-ти септември - питайте колко хора са били изгорени,изнасилени и убити от фашистите по време на Стачките на Тютюноработниците :))
    • 25
      Ке
      Кенанския Маймун
      10 -6
      00:01, 2 фев 2018
      Кое е Най - срамното за Българските фашисти ???
      .. Кога идва Червената Армия , единг фашист не стреля с пушката срешу солдатите
      .... А иначе в Хасково и в
      цяла България фашистите са се пишели за големи красиви , интелигентни и забавни бабаити
      като днешните мутри , сикаджии и обикновени герберасти :)))
    • 26
      Еж
      ЕЖКО- БЕЖКО
      8 -6
      09:42, 2 фев 2018
      Писах вече по горе Много са наследниците на ФАШАГИТЕ у нас и НАДИГАТ ГЛАВИ като КОБРИ Жалко е и това че АМЕРИКАНСКИТЕ фондации с високоплатени политолози и социолози зомбират ПИЧЛЕМЕТАТА да мразят миналото ни и РУСИЯ Ето защо рано или късно ЕРДОГАН който е приготвил вече фесовете и шалварите ще ни ги нахлузи за радост на МЕРКЕЛ ЮНКЕР ТУСК и БАТьКАТА
    • 27
      Еж
      ЕЖКО- БЕЖКО
      8 -6
      09:45, 2 фев 2018
      И тая ДОКТОРКА е време вече да се скрие и да си гледат частните занимания във фирмата Започва да става нахална
    • 28
      Пи
      Пиночет
      4 -5
      10:03, 2 фев 2018
      Ежко,че той на теб Путлер отдавна ти го е нахлузил,а откак двамата с Ердоган откриха в Москва най-голямата джамия в Европа,лузгат колективно.
      • Ти
        Тиквеници
        4 -2
        11:52, 2 фев 2018
        Имам един въпрос към Вас - какво образование имате, и кога - ако не е тайна сте го завършили?
    • 29
      Пи
      Пиночет
      4 -4
      13:57, 2 фев 2018
      А всеизвестната Цола Драгойчева бързо се самонастанява в апартамента на убития на 1 февруари 1945 г. княз Кирил и безсрамно се разхожда из София с прочутото кожено палто на г-жа Евдокия Филова, вдовицата на ликвидирания в същия ден бивш премиер проф. Богдан Филов...Ето така постъпват истинските комунисти и до днес.
      • Ти
        Тиквеници
        1 -1
        14:26, 2 фев 2018
        Извинявам се, но не ми отговорихте на въпроса!
        Видимо е , че сте начетен човек - обикновените хетъри дори не знаят, кой е Пиночет!
    • 30
      Ти
      Тиквеници
      0 -1
      14:48, 2 фев 2018
      А с какво се занимава фирмата й?
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        0 0
        15:57, 2 фев 2018
        Изразявай се ясно бе!!!!Теба в грамотния чугун !
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        1 0
        16:41, 2 фев 2018
        Тиквеници....не е към теб....Към друг е..
    • 31
      Бъ
      Българин
      1 -1
      17:13, 2 фев 2018
      Никой фашист не стреля, защото в България фашизъм не е имало. Но фашисти т.е.комунист, се появяват после, изпълзяват разни злобни, мързеливи и завистливи хора, дето избиват можещите, знаещите и работливите, настаняват се в къщите им, убеждават с бой и заплахи всички да им работят почти за без пари, правят ги еднакво бедни, а другарите си уреждат къщи, сили и "Волги".Същите тия другари, като гръмна Чернобил, криха 10 дни от народа случилото се, хората ги валя радиоактивен дъжд и ядоха радиоактивни храни. А за другарите специално спешно караха храна с контейнери даже от Австралия. Пфу, какви сте гнусни комунистите. Да подложиш народа си на геноцид, само защото е гръмнала "наша" социалистическа атомна централа, и не трябва да се излагаме. А действието на радиоактивните материали град с десетки години в човешкото тяло. Но по-страшни от раковите заболявания,които хората получиха са метастазите на комунизма, дето още имат наглостта да пишат по форумите. Нека да посочат една страна, която комунизма не е опропастил.
    • 32
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      1 -5
      21:05, 2 фев 2018
      А вие смятате ли че тоя келеш пишещ се за пиночет... Виж коментара
      • Чи
        Чили
        2 -1
        21:22, 2 фев 2018
        А вие знаете ли къде е Чили сега - като икономика, развитие, пенсионно и здравно осигуряване. Да Пиночет и управлението му са отговорни за смъртта на около 3000 души (10 пъти по-малко, отколкото убитите от комунистите в България). Само че е спряно съсипването на Чили от неграмотното управление на техните комунисти. А тук е избит цветът на нацията и България беше превърната в подобие на книгата "1984", писана между другото още в 1948 г. - и предсказваща потискащото и пагубно действие на компартията върху хората - още не можем да се оправим и още има хора като вас с промити мозъци да вярват, че са живели в рая. Ами идете да живеете в Северна Корея, Куба или Венецуела, да видите все още действащ социализъм. Ама не отивате, а хленчите тук че ви били виновни всички други. Типично за социалисти - мързеливи, завистливи и алчни - никоя страна не е прокопсала от комунистическата зараза - та и ние още дълго ще се възстановяваме от поразиите на 200-те партизани (това е била реалната бройка) и от хилядите активни борци против "фашизма и капитализма" и техните хиляди деца и внуци, дето сега са първи капиталисти.
      • Пи
        Пиночет
        4 -1
        01:28, 3 фев 2018
        Аз ,келешът Пиночет ,да ти обясня кой е Пиночет: През седемдесетте години,след като в Чили на власт с помощта на СССР идва просъветско ,комунистическо правителство,начело с Алиенде.Само за няколко месеца страната изпада в тотална икономическа криза и разруха.И тук ,сякаш изпратен от Бог се намесва Пиночет.. Благодарение на него ,не само Чили ,но и цяла Южна Америка е спасена от червената чума-комунизма. Пиночет е написал 5 книги по геополитика ,а по време на своето управление превръща Чили в мощна морска държава и дава тласък за превръщането й в най-голямата промишлена държава в Южна Америка".
        След дългогодишно управление,вече стар и болен,той напуска президентския пост,оставяйки една благоденстваща и омиротворена държава.За заслугите си е обявен за пожизнен сенатор на Чили.
      • Пи
        Пиночет
        3 -1
        01:39, 3 фев 2018
        Дядо Мраз,ако в България имаше политици и управници като Пиночет,отдавна да бяхме станали напреднала,развита нация,а такива като теб не биха имали физическата възможност да драскат по форумите.
    • 33
      Пи
      Пиночет
      0 0
      01:51, 3 фев 2018
      До Чили...Не можеш да обясниш на глупаци без мозъци нещо,което никога няма да разберат.Те са продукти на министерството на истината(по Оруел).
      • Ке
        Кенанския Маймун
        2 -1
        03:33, 3 фев 2018
        Чедо , а като те гледам теб
        ти си продукт на джендър брака межд Волен Гейчович и Суджук Ага Банкянлията :))
      • Пи
        Пиночет
        3 -1
        10:14, 3 фев 2018
        Маймун,***** неграмотен,бягай в гетото при мургавите си братя да ти рендосват възпаленията кална вена бе!...Теба левия чук болшевишки.
    • 34
      Ва
      ВАЙ-ВАЙ
      2 -3
      09:26, 3 фев 2018
      Венсеремос , ще победим !!!
      ***** ** фашизма -свобода за народа!
      Ние сме на всеки километър!
    • 35
      ИТ
      И ти си
      1 -2
      22:40, 4 фев 2018
      Пиночет, и ти си за трепане! Само за консумация мислиш. Едно, че не познаваш нещата, но се и определяш с името на този кръволок. Измисляш си неща които не знаеш и не познаваш. Глупака е нещото с което трябва да се борим. Остава да се кръстиш и Хитлер, щом като Пиночет ти е на сърце.
      • Пи
        Пиночет
        2 -1
        08:53, 5 фев 2018
        Кое си измислям бе ,невеж тъпанар? По време на целия режим на Пиночет са убити и изчезнали общо три хиляди за седемнадесет години,а вие ,само за първите пет месеца на комунистическият режим избихте тридесет хиляди .Ако Пиночет е кръволок ,тогава вие какви сте?
    • 36
      Пи
      Пиночет, бля-бля
      1 -3
      10:06, 5 фев 2018
      Пиночет, бля-бля. Не си добре. Невежият си ти. Пишеш глупости, не познаваш нещата и си повтаряш само едно Пиночет, Пиночет...... Дали ще можеш да остискаш, ако те представим пред роднините на убитите и ще ги видиш колко са. Аман от хитлеристи и пиночети. Кога ще станеш българин, бе простак.
      • Пи
        Пиночет
        3 -1
        11:12, 5 фев 2018
        Знаеш ли,нагледал съм се на такива като теб - нискоинтелигентни,необразовани, невежи селяндури,идеални за манипулация, полезни идиоти. Подобно състояние варира от духовна нищета до духовна олигофрения. Не се лекува,защото не е болест,а "букет" от липси и дефицити.
    • 37
      Пи
      Пиночет, бля-бля
      1 -2
      14:16, 5 фев 2018
      Като те гледам колко си "интелигентен", само кумири като Пиночет ти са в главата. Образи на убийци са в съзнанието ти. Имаш ли нещо светло в душата си. Духовната нищета е в тебе. Освен това, иди да се прегледаш! Ама задължително, болен боклук! Само едно ще ти кажа, поне да знаеш нещо за Пиночет. Сваля с военен преврат легитимно избраното правителство на Алиенде. Дори и стадионите превърна в инквизиция и място за убийства на невинни хора. Това си ти!
      • Пи
        Пиночет
        0 -1
        17:22, 5 фев 2018
        А вие с какъв преврат и с чия чужда помощ свалихте на 9-ти септември ,законно избраната власт бе ,мършо излъгана? Истината боли ,а? Ще я чувате и разбирате все по-често....Значи ,вие мръсни,долни комунисти, можете да избивате ,когато това е угодно на чужда окупаторска държава,а когато някой го прави в полза на народа си не може!?
    • 38
      Пи
      Пиночет, бля-бля
      1 -1
      20:15, 5 фев 2018
      Освен, че си Пиночет, но си и невежа по много въпроси. Мърша си ти, защото не си чел и приемаш всичко наготово. Нито съм комунист, нито Пиночет. Историята е една и ми е неприятно когато неуки като теб се опитват да я претворяват. Многократно съм ял попарата на комунисти, но не съм озверял като тебе. Ти си крайност и трябва да се лекуваш. Но на теб и на много заблудени като теб обяснявам. На 9 Септември не е имало никакъв преврат. Цар Борис е подписал договор с Хитлер и попада във фашисткия пакт Рим-Берлин- Токио. След като Германия губи войната по бойните полета, Съветската армия и по-точно Съветския съюз обявява война на България. Съветската армия минава през България и не я окупира, дори не събира оръжието на българите,както е станало през Междусъюзническата война през 1912 г. Като загубила войната, България е трябвало да бъде разделена на няколко части. Румъния е трябвало да присвои Добруджа. Сърбия като държава воюваща на страната на Англия е трябвала да получи югозападна България, Гърция Родопите, а Турция като неутрална е трябвало да получи Тракия. Турците казват анадънкмо. Чел ли си за така наречената Трета национална катастрофа. Това е точно този момент. Не преврат, който приписвате на комунистите ами трябва да сте много благодарни, че Съветската армия приема Първа Българска армия да се бие срещу германците и така спасява страната от разпадане. Прочетете, а не само да приказвате и да плюете. Съветската армия е била в България точно 30 месеца. След това официално се правят избори и допитване до народа, който избира Републиката като форма на управление. Това показват документите, а не приказките на лаладжии като тебе и виждам колко си "интелигентен". Вижте Италия, американците са още там, от 1945 г. Защо не говорите, че и там е имало преврат. Заблудени и неуки. САЩ и Англия, съгласно плана Маршал наливат 140 милиарда долара, за възстановяването на Германия, а България се е оправяла сама. Има 4 вътрешни народостопански плана-заеми от народа, облигации. Всичко построи българският народ, с ръцете си. Пътища, заводи, фабрики, за да дойде момента сега да бъде разграбена , без здравеопазване, без правосъдие, без работа. Вече 30 години я грабят и не свършва. А иначе се плюе по този гнил социализъм. И е чудно кой плюе, тези които са се възползвани от него и сега са получили вълчия апетит на капиталиста и не демокрация строим, а вълчи капитализъм. Където няма ценности, човешкия живот е нищо както по време на война и се чудим защо има още Пиночет и Хитлер. Та такива като теб издигнаха паметник на Рейгън в София, на убийците на невинни хора по време на бомбардировките над София. Плюете над паметта на Съветската армия която не даде и прашинка да падне над България. Какви хора сте, не тачите и памет. Засрамете се. Все някой да ви казва отвън какво да правите. Мерзавци!
      • Пи
        Пиночет
        0 0
        21:30, 6 фев 2018
        Казвай мръсен лъжец,това вярно ли е или не ,защото става въпрос за документи!ТОВА ЛЪЖА ЛИ Е ? А ПОСЛЕ ЩЕ ТЕ ЗАПОЗНАЯ И С ДРУГИ ИСТИНИ-ДОКУМЕНТИРАНИ. ....Нали става въпрос за бомби,та..........Датата, на която според историците СССР е подло изненадан в гръб, се случва нещо изненадващо за България. Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.

        Важен момент е посоченият по-горе, че България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

        За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.
      • Пи
        Пиночет
        0 0
        21:50, 6 фев 2018
        Колкото до Плана Маршал...И това също е документирано.Само не казвай ,че не е истина ,цървул нагъл! ..........На 8-ми юли 1947-ма г.българското правителство с министър-председател Георги Димитров с Решение на Министерски съвет дава категоричен отказ България да получи американска финансова подкрепа по Плана Маршал за възстановяване на Европа. На 2 юли първо отказва СССР, а България просто сляпо следва примера на годподаря си. Този факт в продължение на десетилетия бе премълчаван от социалистическата история. Решението обаче е поредното красноречиво доказателство, че страната ни остава под диктат в Съветската зона на влияние, а Георги Димитров е най-отявленият проводник на политика на Сталин и Кремъл за България.
    • 39
      Пи
      Пиночет
      0 0
      15:33, 6 фев 2018
      Заблудена овца,разбери най -после ,че истината не е тая от комунистическите учебници и книги!Всичко дето си го надраскал са извъртяни от комунистите и Кремъл глупости.А за документи да не си говорим ,защото взеха да излизат много и много.Свиквайте с истината! Знам ,че ви боли ,безродни таратайки. Рейгън лош,че направи народа си най-пропериращия,а Сталин добър ,че изби 20 милиона руснаци...и Тодор Живков и той добър,че изби и вкара в лагери хиляди,та и прасетата хранете с тях .Пфууу,долни боклуци мръсни!
    • 40
      24
      2456578855699875322689754
      0 0
      15:57, 6 фев 2018
      Ей бля бля,боклук ляв болшевишки. Задавам ти няколко въпроса:
      1) Казваш,, че "благодарение на социализма е изградена България" през тези 45 години. Мислиш ли, че ако не бяхме окупирани от съветската армия, ако не беше избит интелектуалния, военен и духовен елит на нацията, и нямаше комунистически режим, то България щеше да е изостанала страна?
      Как без комунизъм се развиха строителството, земеделието, индустрията, търговията, науката, медицината, културата, образованието, спорта във Франция, Англия, Италия, Австия, Холандия, ГФР, Дания, Норвегия, Швеция и всички останали нормални, европейски некомунистически страни?
      2) Защо, ако е било толкова хубаво в социалистическия лагер, границите му бяха опасани с телени мрежи, несъгласните с режима биваха вкарвани в лагери и се стреляше, ако поискаш да напуснеш "комунистическия рай"?
      Знам,че нямаш отговор но на себе си отговори. Лапай и се потапяй гнидо гнусна,че ми писна от малоумните ти брътвежи.
    • 41
      24
      2456578855699875322689754
      0 0
      20:28, 6 фев 2018
      Ама аз ще те питам същото,където и да се появиш бе въшльо......насрана руска к_рва.... Помияр раздрънкан...Многословен празноглав дебил...лизач на червени задници ,олигофрен с харизма на болен плъх и мозък с големина на препържена джумерка ...Нещастник селски непоръбен.!!!!
      • 24
        2456578855699875322689754
        0 0
        21:01, 6 фев 2018
        Отговаряй бе ренде червено нескопосано, олигофрен ,правен с обратната страна на _ уя и раждан отзад...Помияр комунистически.!!!!!!!!!

    Още новини

    Последни новини