От х:

Днес в x:

Грипна ваканция в Хасково, Харманли, Любимец, Симеоновград и Стамболово

    В тридневна грипна ваканция излизат от 29-ти да 31-ви януари, включително, учениците от Хасково, Харманли, Любимец, Симеоновград и Стамболово.

    Прекратяването на учебните часове беше обявено днес от началниците на Регионалното управление по образованието Христина Боева и на Регионалната здравна инспекция в Хасково-д-р Соня Димитрова.

    След анализ на заболеваемостта през последните три седмици и покачването от последните дни на случаите, решението е взето като превантивна мярка. Анализите РЗИ е направило на базата на подаваната информация за болните от 10-те общопрактикуващите лекари в региона, които отговарят за сентинелния надзор на грип и остри респираторни заболявания. По препоръка на Световната здравна организация в България той се извършва от 2007 година насам. За решението за ваканция е взето под внимание и подаваната информация от Образованието за отсъстващите ученици.

    Епидемиологичният праг за всяка област е различен и се определя година за година, посочи д-р Иванова. Тази година за Хасковска област ще се счита, че има грипна епидемия, ако са болни 277 души на 10 000 души население.

    През последните три седмици заболеваемостта в Хасковско е била: през първата седмица на януари 124 души болни на 10 хил. население, през втората болните са били вече 132-ма на 10 хил., а през последната седмица те са 177 на 10 хил. население.

    „Нивата на заболеваемост са далеч, за да бъде обявена грипна епидемия, но за да нямат болни и здрави контакти по между си, взехме решението за прекратяването на учебния процес“, посочи епидемиологът д-р Снежана Иванова. Тя поясни, че няма изолиран грипен вирус в хасковски регион, но заради скокът на болни с типични вирусни симптоми, се допуска наличието на такъв.“

    През последните дни отсъстващите ученици са се движели между 12 и 22 %, но към днешна дата -26-ти януари справката сочи, че в Хасково в час липсват 30 % от учениците, в Любимец отсъстват от училище 33 %, в Симеоновград-32 на сто не са пълни класните стаи, в Харманли учениците са по-малко с 24 %, а в Стамболово -с 29 %.

    „Метеорологичните прогнози са за хубаво време, нека излизат навън и да се радват на слънцето децата, но да не се събират на едно място с много хора в затворено помещение, защото подобно общуване е рисково за прехвърляне на заразата“, предупреди д-р Иванова.

    Тя съветва болните да носят задължително предпазни маски, за да не сеят заразата. Освен това специалистът напомня, че маските трябва да се сменят на 1-2 часа. А при кашлица да не се слага ръка на устата, а кърпа за еднократна употреба.

    На 31-ви януари, следващата сряда, службите ще се събират отново, за да анализират текущите данни и да решат дали това ще е последният ден на грипната ваканция  или тя ще има продължение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Уч
      Ученик
      34 -1
      12:14, 26 яну 2018
      Да сте живи и здрави
      • Да
        Даскал
        6 -10
        12:33, 26 яну 2018
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
    • 2
      Пи
      Питанка
      18 -3
      13:02, 26 яну 2018
      А за детските градини и ясли?Там има най-голям риск и най-много болни деца!!!!
      • Ни
        Нищо им няма
        2 -2
        03:42, 28 яну 2018
        Нищо им няма им няма на детските градини и яслите те да си ходят важно е че училищата са в грипна,
        ако вие болно детето е то я първа,втора и трета поликлиника,лекари има недей се притеснява за това
    • 3
      Хр
      христина
      31 -11
      13:13, 26 яну 2018
      ЕЕЕЕЕ най-после,всички като се тръшнаха! Пак е нещо сега поне ще се изолира и дано, да отмине бързо! Абе що не се замилите от РЗИ, кой иска да е болен! Имам чувството,че умишлено забавихте излизането във ваканция на децата,за да пълните с пари докторите и съответно аптеките! По корумпирана държава няма от нашата. Лошото е,че е за здравето на народа и нашите деца!
      • Tt
        tt
        7 -3
        17:03, 26 яну 2018
        Не чакаха да дойди междусрочната ваканция и тогава да се обяви грипната хахахаха ейййййй гплеми тарикати пък децата да си се разболяват мама и тати бълват пари за лекарства
    • 4
      ??
      ???
      8 -3
      02:07, 27 яну 2018
      Едно не разбирам- родителя взема решение за децата си и той е отговорен за тях и ако щете не пред институциите, а чисто морално пред себе си.
      Така че, кога прецените че има риск, спрете ги от училище.... То, па едно училище????
    • 5
      Бр
      Братовчеда То
      4 0
      23:19, 27 яну 2018
      Грипът ще дойде когато свърши грипната ваканция !! Няма никакъв грип ,а и тези заветните 40% най- вероятно са допринесени от деца с ромски произход,които принципно не посещават занятията постоянно!!!
    Последни новини