От х:

Днес в x:

София прие мерки срещу замърсения въздух

"От декември досега са събрани 3200 гуми в столицата. Само за вчерашния ден имаме съставени 11 акта за района на "Красна поляна" за нерегламентирано събиране на отпадъци", коментира пред БТВ зам.-кметът Йоана Христова от "Зелена система, екология и земеползване". Акциите на общината за събиране на стари гуми са с цел те да не бъдат горени.

Христова обясни, че това са част от продължителните устойчиви мерки, които би трябвало да намалят замърсяването на въздуха в столицата. Други такива мерки са по-честото миене на улиците, както и проектите за подмяна на отоплителните устройства в столицата.

Столичната община прие пакет от мерки срещу мръсния въздух в града. "Зелен билет" на цена от 1 лев когато ще бъде въвеждан има данни от минимум две градски станции за два последователни дни, в които има повишение на замърсяването или на повишение, отчетено от 4 градски градски станции в един ден. Освен това ще бъдат затваряни зони за паркиране в центъра. 

Исканата от граждани пълна забрана на автомобилите в центъра и безплатния градски транспорт в дни със замърсяване, ще се въвежда само когато има наистина опасно високи нива на ФПЧ.

Зам.-кметът допълни, че през февруари общината ще обяви две обществени поръчки за поставяне на повече сензори за измерване на въздуха в столицата.

При законодателна промяна в бъдеще ще е възможно да се ограничава влизането на дадени автомобили в центъра на столицата и въвеждането на пълна забрана за автомобили в центъра в дни с високо замърсяване на въздуха. "Това е когато всички автомобили бъдат обозначени за еврокласа си", коментира Христова.

"Красна поляна" и "Западен парк" готвят протести в началото на февруари с искания за продължителни мерки срещу мръсния въздух в столицата.

"Мерките на Столичната община за въздуха не обхващат главния замърсител - нерегламентираните начини за отопление", смятат граждани от кварталите "Красна поляна" и "Западен парк", където от години се оплакват от замърсяването.

"Проблемите в "Западен парк" продължават и лятото. Всичко, което се събере и не може да се върне на вторични се изгаря, просто за да бъде изгорено. Свидетели сме на социален проблем от едни гета, който влияе на въздуха в столицата", обяснява Симеон Серафимов. Има решение на столичната пожарна, че постройките в тези гета, които замърсяват най-много въздуха, са пожароопасни и няма как те да бъдат газифицирани, обяснява той. Mасово се горeли дрехи втора употреба, защото един килограм от тях струва 0,49 лева. Но отделяните във въздуха вредни емисии няма как да бъдат измерени от станциите, защото не са фини прахови частици, 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини