От х:

Днес в x:

Учени: Oтговорът наистина е 42

Учените откриха отговора на важен за животa въпрос и той наистина се оказа 42.

Ако сте чели или просто чували за „Пътеводител на галактическия стопаджия", то вероятно знаете, че отговорът на въпроса за живота и вселената е 42. Макар в култовата поредица да не става ясно какъв точно е въпросът, защото всички са го забравили, докато открият отговора, сега учените имат и двете.

Дали Дъглас Адамс е пророчески близо до истината? Не точно. Екип от учени е измерил за пръв път количеството на протеинови молекули в жива клетка, а броят им е 42... милиона, съобщава Science Alert. Изследването е публикувано в Cell Systems. 

В случая учените са преброили молекулите в едноклетъчния организъм Saccharomyces cerevisiae - известните дрожди, използвани в хлебопроизводството в маята за тесто и в пивоварството и винарството. Всеки път, когато хапвате залък хляб, отпивате вино или бира, приемате и отговора 42... милиона, макар да не мислите особено за това.

Откритието е важно, защото протеините са основните градивни елементи на живота на Земята. Много болести, като Алцхаймер и други са свързани именно с нарушения в протеините на клетките, а според изследователите може да се окаже, че знанието за точния брой на молекулите може да помогне при диагностицирането и лечението на тези болести.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини