От х:

Днес в x:

Китайски учени клонираха макаци. Ватиканът притеснен за бъдещето на човечеството

Китайски учени за първи път клонираха маймуни по метода, с който бе клонирана овцата Доли. Тяхното постижение е публикувано в Cell. Ватиканът е сериозно притеснен от перспективите, които се разкриват вследствие техния успех.

Макаците Чжунчжун и Хуахуа са кръстени така като знак за значимостта на сдотижението. Китайската дума Zhonghua означава китайски народ. Двата клонинга са на 6 и 8 седници в момента и са на изкуствено хранене.

Маймуни се клонират не за първи път, но по друг метод. Досега това се е извършвало като оплоденият ембрион се разделя на няколко части, което води до раждането на няколко генетично идентични маймуни, както са еднояйчните близнаци.

Клонирането на овцата Доли през 1996 год. е извършено с генетичен материал от неполова (соматична) клетка пренесен в яйцеклетката (somatic cell nuclear transfer — SCNT) . Ембрионът се създава от яйцеклетка и деференцирана неполова клетка. От яйцеклетката се отсранява собственият генетичен материал и в цитоплазмата се помества ядрото на соматичната клетка.

След Доли учените успешно клонирали мишки, прасета, крави, кучета и други животни, но никога не успели с примати. Затова сегашното достижение е значимо за едни и притеснително за други.

От 127 яйцеклетки 109 развили в ембрион, 79 от тях били присадени на 21 сурогатни майки. Забременели шест от тях. Само две бебета се родили живи.

Учените смятат, че генетично идентични маймуни за изключително полезни при изследвания. Но Ватиканът вижда в това заплаха за бъдещето на човечеството.

"За разлика от възможността да бъде клониран човек, която църквата твърдо и решително осъжда, относно клонирането на животни тя не е изказала ясно и официално осъждане, оставяйки темата за авторитетен анализ на учените". Това казва теологът и експерт по биоетика на Ватикана кардинал Елио Сгреча за AdnKronos

"Несъмнено, переходът от овцата Доли към други животни и сега вече към маймуни, т.е. към най-близките до човека примати, е истинско посегателство към бъдещето на цялото човечество". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини