От х:

Днес в x:

Не дават ливадите край Малево за летище за обучение на летци и парашутисти

Ливадите край Малево, бивше резервно военно летище, изглежда ще си останат ливади. Предложението да се учреди отстъпено право на строеж на фирма Авиотех върху тези терени - за комплекс за обучение на парашутисти и летци, бе отхвърлено от постоянните комисии към Общинския съвет в Хасково.

Докладната записка бе внесена от кмета Добри Беливанов. Той поиска общинските съветници да дадат съгласие за промяна в предназначението на имотите, както и за отстъпването на право на строеж върху близо 400 декара за срок от 30 години. Разходите по промяна в предназначението на земеделските земи е за сметка на инвеститора, уточнява в докладната си градоначалникът.

Авиотех има изградени вече две такива учебни бази – край София и до Казанлък. В тях се обучават парашутисти и летци на моторни и безмоторни самолети. Фирмата е представител за България на водещи световни авиокомпании.

Съображенията на общинските комисии да отхвърлят предложението за летището са няколко. В докладната липсвало самото инвестиционно предложение на фирмата, скиците на имотите в района и договорите със земеделските производители, наели ливадите край пистата.

(В докладната записка, изпратена на медиите, фигурира копие на инвестиционното предложение на фирмата, както и скица на местността с номерираните парцели).

Тези съображения са били изложени от комисията по общинска собственост, а после възприети от комисиите по законност и по бюджет и финанси.

Сесията на Общинския съвет е утре. Дали край Малево ще има летище и учебна база за пилоти и парашутисти или ливади, ще стане ясно на заседанието на ОбС.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Se
    seceno
    47 -9
    15:15, 25 яну 2018
    ХА! Ей това е ГЕРБ, до вчера рИваха за инвеститори обаче защото днес докладната се внася от кмета пък те решиха , че не е техен и решиха да кажат НЕ! БЕЗУМИЕ!
    • Еъ
      еъ
      20 -1
      17:20, 25 яну 2018
      Не е ли възможно да поканите този кандидат инвеститор и да разкаже пред общинския съвет, какво точно ще прави и да отговори на всички въпроси които не са ви ясни? Не съм наясно с процедурата но защо да се зачерате инвестиция -защото на някой нещо е му било ясно?!?
  • 2
    Сп
    Спас от Малево
    22 -10
    15:28, 25 яну 2018
    Ако я дадат Общинския съвет са луди. Първо тези земи имат договри за аренда. Второ това са едни от най хубавоте земеделски земи в Малево и ще е грях да бъдат застроени. Тая земя ви храни. И трето нали крави щяхме да гледаме там.
  • 3
    L
    l
    15 -13
    15:30, 25 яну 2018
    Пет вековното робство не ни стигна искаме да продаваме на южната ни съседка турция лека полека продайте българия .така ли не се намери някой друг предприемач различен от турчин .добре че не са го приели.
  • 4
    Ку
    кумчо вълчо
    34 -9
    15:58, 25 яну 2018
    Разбрахте ли сега кой спъва развитието на Хасково!? Тъпите съветници, които кой знае откъде се пръкнаха от инат убиват града! Гласувайте пак за тях!
  • 5
    Чо
    Чобанина
    10 -8
    16:02, 25 яну 2018
    Тъпанари, таман щях да карам курс за пилот и ми подрязохте крилете давииба у каунето !!!
  • 6
    Ку
    кумчо вълчо
    20 -9
    16:06, 25 яну 2018
    Хасковлии, хасковлии, селяни прости! Гледайте си овцете и нека града ви зигине!
    • Ха
      Хаха
      2 -1
      10:36, 26 яну 2018
      Абе тъпир това умряло летище с какво ще помогне на икономиката на града ?! Ще разкрие повече от 5-10 работни места на 500-600 лв заплата ли ?от тия земи хора се хранят бастун
  • 7
    Pi
    pilot
    13 -3
    16:16, 25 яну 2018
    Да сравняваш ливади със самолети,пълен дебил!Ей затова потъваме.
    • Ка
      Каунь
      0 0
      02:37, 17 дек 2021
      Това не са ливади а земеделска обработваема земя която се обработва от Арендатори
  • 8
    Др
    Дрон
    8 0
    16:27, 25 яну 2018
    Захари Александров Бочев е собственик в Авиотех.Интересна личност с много фирми.Баща му е член на БАН.
  • 9
    00
    001
    13 -11
    16:36, 25 яну 2018
    Добре че няма да стане не може всичко да се застроява накрая няма да остане нищо зелено само бетон и асфалт!!!!!!!!!!! Голямо БРАВО на комисиите!!!!!!!!!
    • Ah
      aha
      13 -11
      17:03, 25 яну 2018
      Наистина ви съжалявам относно коментара ви!На път сме да изпуснем една хабава летагелна база.Много жалко е подобно мислене.Както казваше стария кмет,,Отивайте да пасете трева,,Да ви е сладко господа общински сетници!
    • 00
      001
      13 -9
      17:27, 25 яну 2018
      Като искате такава база да се използва летище Узонджово и всички военни имоти в двете поделения!!!!!!!!! Това си е готова летателна база иска малко ремонт но пак ще бъде по-евтино отколкото построяване на нова!!!!!!!!!Надявам се можеш да проумееш това!!!!!!
    • Не
      Незапознат
      7 -1
      18:59, 25 яну 2018
      Не бързайте с бравото.Общото при тях каквито и от които да са е че са продажни копелета.Покажели им се пачката ще се прегърнат,бацнат братски и ще запеят в един глас.
      А този под вас който ви съжалява едва ли щеше така бащински да се смилява над вас ако живееше например край полигона в Корен.Щеше да се радва ако вместо гърмежи или да фъркат самолетчета от''...хАбава летаГелна база....''покрай него да има ливади.Поляни,зелени площи че даже и национални паркове когато се намеси алчният бизнес каквито и обещание да дава унищожава средата в която се е заселил в името на собственото си благоденствие.Вижте в Пирин какво става.Правителството с комисии,работни групи от експерти и още какви ли не бюрократи се опитва да узакони вмешателството си в природата за пред обществеността.България има 3 национални парка.Удариха единия.Кой ли ще е следващият?Вижте Кенана.На мястото на парк изникна увеселително заведение с хотел,След това друг.Заведението в началото пък взе толкова да увеличава площта си че няма да ме учуди ако в близко време за да тръгне човек по алеята ще се наложи да заобиколи или пък да мине между масите.
  • 10
    Av
    Avio
    10 -7
    17:55, 25 яну 2018
    Малево е малко летище и точно затова е подходящо за такава база.В миналото е било такова.Узунджово е друг тип ,голямо е и за по тежки самолети,но вие явно си обслужвате партийната, както по горе пише,пасете на воля по нивите.
    • 00
      001
      7 -6
      18:02, 25 яну 2018
      Явно ти обслужваш нечии интереси!!!!!!! какво като е голямо да ползват колкото им трябва!!!!!!! Защо да се застрояват плодородни земи ако няма такива където да ти произведат зеленчук зърно или плодове не знам за трева дали ще паса аз ама ти .... ли ще ядеш!!!!!!!
    • Av
      avio
      2 -2
      20:29, 25 яну 2018
      001,не важи ли същото за Малево?
  • 11
    Уч
    УЧИТЕЛ
    8 -3
    18:07, 25 яну 2018
    В Малево има големи земеделски производители,доказани и с възможности ,те ще допуснат ли това ,тази златна земя да е продаде Беливанов на някой от някъде си и да е препродаде,направете едно публично предложение и тогава да видим дали някой местен няма да прояви интерес,района обезлюдява,вместо да ги задържате вие ги пъдите.Защо за такива сделки не става достояние до гражданите или е по чито в тесен кръг на малка масичка.Драги съветници не може ли да присъстват лица от гражданската квота при сключване на сделка ,като този тип.
  • 12
    Av
    avio
    6 -6
    20:45, 25 яну 2018
    За първи път си позволявам полемика тук,защото темата ми привлече интереса.Виждам тотално неразбиране по темата,а и бъдещо развитие на региона в тази насока.Струва ми се ,че някой не иска да се случи тава нещо, просто така да правим сечено.Очевидно ще продължаваме да копаем надолу,успех няма да пиша повече.
Последни новини