От х:

Днес в x:

Забраната за участие в обществените поръчки притисна фирмите да плащат редовно заплати

В хасковски регион няма неразплатени заплати към момента. Това обяви шефът на Инспекцията по труда в Хасково инж. Петър Андреев.

В края на миналата година 5 са били фирмите -длъжници на служителите си. Една от тях обаче е била с неразплатени заплати за над 3 млн.лева. Фирмата, която работи в строителния бранш, има нови собственици и още в края на годината е започнало изплащането на възнагражденията, а в началото на тази вече всичко е изчистено, посочи шефът на контролната трудова инспекция. Друга от проблемните фирми, която е от Ивайловград, е обявена в несъстоятелност и работниците ще си търсят възнагражденията по съдебен път, поясни инж.Андреев.

Една от основните причини, заради която все по-малко фирми си позволяват да бъдат некоректни в разплащането на работните заплати, е въведеното условие за участие на обществените поръчки, което не позволява включване на компаниите, неизрядни платци към служителите си.

От април месец тази година рестрикциите ще са още по-солидни. Инспекциите по труда в регионите ще могат да внасят в съда искане за несъстоятелност ако фирмата не е платила минимум на 1/3 от колектива за повече от два месеца.

За миналата година инспекторите от Инспекцията по труда в Хасково са извършили общо 1194 проверки в Хасково и региона-планови и по сигнал. Ноложените глоби по влезлите в сила 146 наказателни постановления, са за 205 900 лева. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини