От х:

Днес в x:

Три българки в Топ 30 на Forbes за млади европейски лидери

Три българки влизат в тазгодишното европейско издание на класацията "30 под 30" на списание Forbes.

Инициативата избира най-добрите 300 млади лидери, изобретатели и предприемачи, разпределени в десет категории – изкуство и култура, развлечение, право и политика, търговия на дребно и електронна търговия, наука и здравеопазване, социално предприемачество, технологии, медии и маркетинг, индустрия и финанси.

България е представена от 28-годишната Лена Бориславова - отличена в категорията за право и политика, както и 26-годишната Ива Цолова и 29-годишната Росица Заимова, които са класирани заради дейността си в областта на социалното предприемачество.

Лена Бориславова е адвокат в кантората "Георгиев, Тодоров и ко". Специализира в областта на сливанията и придобиванията, търговските сделки и преговори, данъчното и международното финансово право. Подкрепя и чуждестранните инвестиции в България, посочват авторите на класацията. Бориславова е стипендиант на фондация "Фулбрайт" за 2015-2016 г. и магистър по право от Харвардския университет. От 2015 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Билa е и юpиcт-лингвиcт ĸъм Cъдa нa Люĸceмбypг.

Ива Цолова е съосновател на онлайн платформата за обучение и кариерна подкрепа за хора с увреждания Jamba. Създава я заедно с Йоана Колева през февруари 2017 г. и оттогава до декември чрез платформата работа са намерили около 40 души. В края на миналата година проектът им стана един от финалистите на инициативата New Europe Top 100, която отличава най-изявените иноватори в Централна и Източна Европа.

Росица Заимова, която е родена в България, но живее в Белгия, е съосновател и партньор в местната компания Dalberg Data Insights, която разработва инструменти за интерпретиране на данни, чрез които да се решават важни социални проблеми в областта на международното развитие, хуманитарните дейности и социалното въздействие.

Предимството на българките е в това, че имат достъп до непублични данни, което се оказва от ключово значение при предоставянето на подробни данни и анализи на неправителствени организации при предизвикателства като земетресения или инфекциозни огнища, посочват от Forbes, цитирани от "Капитал".

В подреждането за 2018 г. присъстват представители на 34 европейски държави, като за пръв път сред тях има такива от страни като Беларус и Косово, отбелязват  от изданието, което прави тази класация за трети път. 

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини