От х:

Днес в x:

Учител и ученичка от „Славейков” – в световна математическа енциклопедия

Учителят по математика Вълчо Милчев и дванадесетокласничката Цветелина Карамфилова от СУ „Петко Рачов Славейков” завоюваха място в световна математическа енциклопедия. В престижната Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences е включена тяхната статия Domino Tilings In Graph Grid - New Dependence (Домино покрития на граф – нови зависимости), публикувана през 2017 година. Двамата узнават почти случайно, че имената им са в Енциклопедията. При проучване в Интернет на най-новите книги, статии и задачи от олимпиади за последната изследователска тема на Цветелина за покрития на решетки, учителят и ученичката виждат и собствените си имена в прочутата енциклопедия.

Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences (Онлайн енциклопедия на целочислените редици) е базирана в САЩ електронна система. Началото на информационния масив е от 1964 година. Първоначално е на книжен носител, електронно стартира през 1996 година. В нея се публикуват всички нови резултати, като преди това се преглеждат щателно от редакторите на Енциклопедията.

Публикуваната статия на учителя и неговата ученичка е резултат от съвместната им работа по темата за домино покритията в продължение на две учебни години. В статията е включена и тяхната авторска задача, публикувана предишната година в канадското списание Crux Mathematicorum. Въпросната задача е била сред препоръчаните на студентите от Държавния университет в Мисури, САЩ, става ясно от справка в Интернет.

По комбинаторната тема за домино покритията под ръководството на учителя си по математика Вълчо Милчев ученичката Цветелина Карамфилова разработи няколко проекта и вече в три поредни години финишира с грамоти за отлично представяне в националните конференции, организирани от Ученическия институт по математика и информатика.

Началото на тази отлична серия бе през учебната 2013-2014 година, когато тя започна проект по тема от книгата на учителя Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред”. Цветелина многократно бе сред отличените в пролетните конференции на Съюза на математиците в България, Националния конкурс „Млади таланти” и научните сесии на Ученическия институт на БАН. Тя има вече математически публикации в България, САЩ и Канада.

На снимката: Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова съобщиха голямата новина първо на директора на училището Милко Багдасаров.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини