От х:

Днес в x:

Простичкото правило 90/10, което ще промени живота ни

Малка част от нещата в живота ни зависят от случайността. В повечето случаи ние решаваме как да протече денят ни или поне така смята писателят Стивън Кови – създателят на простичкия принцип 90/10, посочва сайтът BrightSide.

Какво представлява правилото 90/10?

Ние не можем да контролираме едва 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи или на полета да се забави. Въпреки това можем да контролираме реакцията ни спрямо тези неща. 90% от събитията са резултат от това, което правим, докато сме стресирани. Представете си следната ситуация

Работен ден е. Сутринта цялото семейство закусва заедно. Дъщеря ви случайно разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и започвате да ѝ викате. След това крещите и на съпругата си, защото е сложила чашата твърде близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище.  

В резултат на това тя изпуска автобуса за училище. Съпругата ви бърза за работа. Затова вие сте принуден да закарате дъщеря си на училище. Закъснявате за работа, затова карате бързо. В един момент осъзнавате, че сте забравили важни документи вкъщи. Денят започва ужасно и продължава по същия начин. Нямате търпение да приключи.

Вечерта се прибирате вкъщи, поздравявате дъщеря си и съпругата си. И двете са в лошо настроение – има напрежение помежду ви.

Защо имахте лош ден?

А) Защото дъщеря ви разля кафето ви;

Б) Защото дъщеря ви изпусна автобуса и вие трябваше да я закарате на училище;

В) Защото имаше задръстване и вие закъсняхте за работа;

Г) Защото реагирахте грешно на ситуацията.


Правилният отговор е „Г“ – денят беше ужасен и за вас, и за семейството ви, заради вашата реакция. Нямаше как да избегнете разлятото кафе, но можехте да контролирате емоциите си.

А всичко можеше да бъде по-различно

Кафето се разлива върху вас. Дъщеря ви тръгва да плаче, но в този момент със спокоен тон вие ѝ казвате: „Няма проблеми, следващият път бъди по-внимателна“. Отивате в спалнята, преобличате се и взимате всичките си вещи за работа. Връщате се в кухнята и виждате през прозореца как дъщеря ви ви маха преди да се качи на автобуса за училище. Разделяте се със съпругата си, отивате на работа, дори пристигате 5 минути по-рано.

Два различни сценария, които започват от едно и също събитие. Тайната е във вашата реакция към събитията от живота ви. Разбира се, можете да продължавате да обвинявате другите за несполуки си и да се оплаквате, но дали това ще ви помогне?

Научете се да реагирате правилно, за да не съжалявате за пропилените дни. Ако някой иска да ви изпревари на пътя, оставете го да мине. Какво значение има дали ще пристигнете на работа няколко секунди по-късно? Припомнете си правилото 90/10 и не се тревожете.

Самолетът ви закъснява и плановете ви се провалят. Не се карайте на летищния персонал, вината не е тяхна. Оползотворете времето си – прочетете книга или опознайте останалите пътници.

Няма да съжалявате, ако решите да приложите принципа 90/10. Напротив, ще останете изненадани от резултатите.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Ради
    8 0
    11:41, 24 яну 2018

    Ах как трябва да им се напомня на българите непрекъснато това.В другите страни ще те изчакат да минеш по улицата най любезно, тук ще ти крещят и псуват ...Промяната започва от нас.Май нямаме елементарно възпитание.Доброто възпитание е точно обратното на това което ние правим.Вместо да крещиш на някого по улицата трябва да излезеш и да протестираш срещу тези, които ни управляват.Дори и тях не е необходимо да ги псуваш на майка.Можеш просто да си твърд и да протестираш, няма нужда да обиждаш.Дали уважаеми българи не опира всичко до криворазбраното ни възпитание?

Последни новини