От х:

Днес в x:

14 °C

Строежът на първата еко джамия в Англия е към края си

Строежът на първия еко мюсюлмански храм в Англия беше започнат през 2016 г. Строителните дейности са вече към края и се предвижда до края на 2018 г. джамията да бъде официално открита. Джамията ще е с капацитет около 1000 човека, което ще реши проблема с недостатъчното място за молитва на мюсюлманската общност в града. Сградата не само „ще диша“, предвид вложените материали и технологията на изграждане, но ще е и с внушителна архитектура. В голямото молитвено помещение в храма ще има 16 дървени колони, които наподобяват дървета с преплитащи се в короните си клони. Новината на български разпространиха от Главно мюфтийство.

Сградата ще е оборудвана с най-съвременните термопомпи – възобновяем източник на енергия, който извлича топлина от въздуха и доставя много по-голямо количество енергия от тази, която използва. Освен това джамията ще бъде с така популярните напоследък зелени покриви или казано иначе - зелена градинка на покрива. Тази иновация в природосъобразното строителство допринася за по-добрата изолация на сградата и за ниския разход на енергия, подобрява миркоклимата в района, в който се намира тя, и има още редица предимства.

Проектът на първия по рода си мюсюлмански храм в Англия е дело на Давид Маркс, като дизайнерската фирма е Designed by Marks Barfield – фирмата, която се прочу с някои от най-известните туристически атракции – The London Eye („Окото на Лондон“) и националния природен парк Kew Gardens.

Строящият се екологичен мюсюлмански храм в Кейбридж ще разполага освен с огромна молитвена зала, също с учебен център, обособено място за деца, както и морга. Към джамията ще има още кафене и място за срещи, на което добре дошли ще бъдат и немюсюлмани.

Проектът е на парична стойност от 13 млн. британски лири, както финансирането му е от различни международни фондации и дарители от цял свят.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини