От х:

Днес в x:

Прокуратурата проверява център за деца след публикувани видеозаписи с насилие

Прокуратурата и дирекция "Социално подпомагане" правят проверка в центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово. Причината са публикувани след конфликти и спорове между персонала в дома видеозаписи, които показват физическа и вербална агресия над деца в дома, съобщи Би Ти Ви.

В центъра са настанени седем деца и трима младежи с увреждания, ката за тях денонощни грижи полагат 13 души персонал. Записите са направени в период от две години - от 2016 и 2017 г. Разкритията им прави ръководителят на центъра за настаняване Маринела Лазарова, след като подчинени ѝ пращат проверка.

Центърът за настаняване от семеен тип "Хризантема" е отворен по проект през 2013 г. През 2016 г. след първия направен запис от социален служител на побой над момиче, директорката твърди, че е сезирала социалната служба към местната община. Оттам обаче твърдят, че разбират за нередностите в средата на януари.

"Трябва да се проследи процеса кой и по какъв начин е допуснал това, как е направен този запис и защо не е реагирано на момента", заяви Даниела Василева от общината.

"Абсолютно недопустимо е поведението както на ръководителя на центъра, така и на целия екип, на персонала към децата, както и несигнализирането за проблема на по-ранен етап", коментира кметът на Габрово Таня Христова пред "Нова телевизия". "За мен е необяснимо и неразбираемо заснемането на тези кадри и още повече задържането и скриването им от Община Габрово като ангажирана и отговорна за предоставяне на тази услуга", каза още кметът.

Според Надежда Денева, независим експерт "Социално подпомагане", кадрите показват абсолютно неразбиране на децата и техните нужди от страна на служителите. В клипа се вижда как служителка бие дете, защото скъсало пари, които намерили в чантата й. За него Надежда Денева каза, че то къса всичко, което му попадне и думите на възпитателката "Не те ли е срам?" не могат да предизвикат адекватна реакция у него. "Аз съм далеч от идеята, че те са лоши хора, а че не са подкрепени в усилията си. А всеки нагоре по веригата се прави, че не е бил информиран", коментира тя пред Би Ти Ви.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини