От х:

Днес в x:

Първи вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

Дебатите по първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3 ще започнат днес в 13.00 часа. Вотът бе внесен от БСП заради провала на правителството в борбата с корупцията. Гласуването трябва да е 24 часа след приключване на дебатите.

Вотът бе внесен от БСП с мотиви - провал на правителството в борбата с корупцията. Очаква се вотът на недоверие да бъде подкрепен само от депутатите от "БСП за България" и ДПС или общо най-много от 105 души, което значи, че няма да е успешен, тъй като за да бъде свален правителството са необходими поне 121 гласа.

Евентуална изненада може да поднесе лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. В петък обяви, че все още не знае как ще гласува на предстоящия следващата седмица вот на недоверие срещу правителството. Причината - регионалното министерство иска да прехвърли стопанисването на стената на язовир "Бели Искър" на областния управител на София Илиан Тодоров, който е част от политическата сила на Сидеров. Патриотите настояват също така управляващата партия да оттегли ратификацията на Истанбулската конвенция, която също ще се обсъжда днес по-рано в парламента.

Голяма част от министрите са в Брюксел, където ще представят тази седмица приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз в областите, за които отговарят, по време на изслушвания в комисиите на Европейския парламент.

В хода на дебатите БСП се очаква да издави факти за скандали като "Кумгейт", "Суджукгейт" и други корупционни схеми. Корнелия Нинова обяви, че има класифицирана информация за данни за заплаха за финансовата сигурност на страната. Тя добави, че ако докладите на службите станат публични, няма да има нужда от дебат по вота на недоверие, а правителството направо ще падне. "Системите на приходните агенции (става въпрос за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) - бел. авт.) са пробити. В тях се влиза от множество точки. Заличават се данни на акцизни стоки, приходите от които не се внасят като акцизи и ДДС", разясни Нинова на въпрос на "Дневник" какво пише в докладите.

Системата на агенция "Митници" (БАЦИС) не е била манипулирана, но ако това се е случило, то няма как да се докаже, беше основният извод след продължилото три часа изслушване в парламента вчера. Пред депутатите от вътрешната и бюджетната комисия за доклада на ДАНС и прокуратурата за заплаха за финансовата сигурност на страната от 2016 година говориха финансовият министър Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, неговият заместник Борислав Борисов, както и агентът от ДАНС по киберсигурността Николай Николов

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини