От х:

Днес в x:

Кърджали отбеляза 140 години от навлизането на ген.Чернозубов и неговите казаци

Изображение 1 от 4

    Кърджали отбеляза днес с особена тържественост навлизането на казаците на ген.Чернозубов в мразовитото януарско утро през 1878 г. Тогава втора бригада настъпваща в страни от основното направление на руската армия преминава Арда без да срещне съпротива. Руските воини завладяват града, но същинското освобождение на Кърджали настъпва значително по-късно-през Балканската война от 1912 г.

    По инициатива на Сдружение „Русофили“, Клубът на приятелите на народите на Русия и ОНД и Клубът на руските съотечественици пред Паметника на Руския войн в Попската градинка се събраха десетки жители на града. Тържеството бе уважено от представители на Областна администрация, Община Кърджали, Военния клуб, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, ученици от СУ“П.Р.Славейков“, Езиковата гимназия „Хр.Ботев“, СУ“Отец Паисий“, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ и СУ"Йордан Йовков".

    Руско-турската освободителна война е най-честната за България. Руските воини, заедно с българските опълченци доказаха , че новата държава трябва да я бъде, каза в уводни думи преподавателят по история и председател на Сдружение „Русофили“ Димитър Димов.

    Стиляна Иванова от „Славейков“разказа за историческото събитие. Тя посочи, че на този ден преди 140 години казаците преминават на коне , салове и плувайки река Арда и влизат в града без да пукне пушка.

    Деца от „Славейков“ рецитираха „Аз съм българче“, а от „Св.св.Кирил и Методий“ -“Здраствуйте братушки. С децата руските съотечественици запяха „Катюша“.

    Пя и изпълнителят на популярни руски песни Никола Радиков.

    Поздравление към кърджалийци отправи ръководителят на Руския културно-информационен център в столицата Павел Журавльов. Той подчерта, че България почита руските воини и български опълченци , положили главите си за освобождението й.Без тяхната саможерства българите нямаше да имат свободна държава Председателят на Клуба на руските съотечественици Олга Стоянова припомни откъси от творбите на български автори, в които се призовава да се тачи освободителната мисия на Русия.Тя благодари на кърджалийци събрали се пред Паметника на Руския воин да почетат освободителите.

    Венци и цветя поднесоха Павел Журавльов от името на посолството на Руската федерация, зам.-областния управител Севда Камбурова от името на губернатора Никола Чанев, Димитър Ганев от името на кмета инж.Хасан Азис, граждани и институции.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини