От х:

Днес в x:

Жените социалистки пресъздадоха обичая „Поливане” на Бабинден

Днес е Ден на родилната помощ, известен в миналото като Бабинден. Жените социалистки и тази година в знак на благодарност посетиха АГО в МБАЛ” Д-р Атанас Дафовски”. Уважиха  празника на медицинския екип като поднесоха своите китки здравец, пита , кърпи, бонбониери  и цветя на гинеколозите, акушерките, неоното- лозите и медицинските сестри с пожелание за много здраве, лично щастие, професионални успехи, защото от техния  професионализъм се ражда новата надежда. Първото бебе, родило се в този ден получи голям плюшено куче от председателката на обединението Теодора Каракостова с думите : „ Да расте здраво, упорито, достоен гражданин на България и да радва много своите родители.”

Предишният ден, в клуб « Червеното» социалистките на богата трапеза с погачи, баници, пресъздадоха обичая „Поливане" с  млада родилка.С много настроение, рецитиране на стихове, песни и хумор премина тържеството.

      В деня на родилната помощ Теодора Каракостова  и Величка Георгиева бяха гости и на  тържество в с.Ранни лист  по покана на общинската съветничка Мердие Ибрям. Заедно, жени християнки и мюсюлманки отбелязаха празника, като  поговориха за народните обичаи, споделиха рецепти от народната медицина при отглеждане на  детето в първите му месеци, отбелязаха, че в общинския център Кърджали липсва денонощна аптека. С болка местните жени споделиха, че безработицата сред жените е голяма, семействата са разделени, всяка къща  има по един родител в чужбина, но независимо от това с усмивка си пожелаха „да се раждат повече и повече кърджалийски  деца , да растат здрави и щастливи“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини