От х:

Днес в x:

Двойно отпразнуваха Бабинден в Узунджово

    Днешният празник Бабинден беше отбелязан двойно в хасковското село Узунджово. В ритуала се включиха представители на двете читалища в селото. От сутринта те извиха хора на площада в центъра на селото.

    Самодейците от читалище „Пенко Пенков” съвместно с пенсионерския клуб „Пандо Ванчев” потеглиха с музика, хора и две каруци към едно от десетината бебета в селото. Първо навестиха 4-месечната Поли и нейните родители Ивелина и Петьо. На вратата гостите посрещна бабата на невръстното дете - Стефка.

    Символичното ритуално изкъпване на детето направи бившата акушерка Таня Краева, която припомни традициите от миналото, когато единствената родилна помощ са били възрастни баби акушерки. Тя пожела здраве за детето и цялото му семейството. „Да има повече бебета в селото, а младите булки да раждат бързо и лесно, така както сапунът се плъзга в ръцете ми”, пожела Краева. Секретарката на читалището Динка Ангелова пък остави на малката Поли подарък и по-късно празникът продължи с веселба на двора в къщата, където домакините бяха подготвили почерпка.

    Малко по-надулу в селото се чуваше и музиката от самодейците от другото читалище „Цвят”. Те навестиха 2-месечната София и родителите й Антония и Паскал. С много хора и музика беше отбелязан празникът. Секретарката на читалището Стоилка Петкова остави подарък за бебето, а домакините бяха подготвили почерпка, където се бяха насъбрали близки, приятели и роднини на семейството.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини