От х:

Днес в x:

Предложиха трима за почетни граждани на Хасково, отличават спортисти и деятели

    Трима души са предложени за удостовяване със званието почетен гражданин на Хасково. Това са Димитър Русев, Вела Казакова, Пейо Парапанов. Предложенията са направени в докладни записки от председателя на общинския съвет Таня Захариева. Кой ще бъде избраникът, ще стане ясно другата седмица на заседание на местните парламентаристи.

    Димитър Русев е музикант, музикален ръководител на Акустично джазово трио, създател и организатор на Джаз фест Хасково – събитие, което всяка година в края на септември радва хасковската общественост.

    Русев е известен като Мутата или Мистър Джаз, както го наричат приятелите му. Роден е на 8 май 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 г. През 2004 г. е удостоен със званието „Дееец на културата” от Клуба на дейците на културата в Хасково. През 2012 г. получава награда за принос за развитието на джаза в България от Фондация „Опън Спейс”. Същата година бившят областен управител Ирена Узунова му връчи годишна награда за принос в развитието на Хасковска област в категория „култура”. Логично продължение на работата му е получаването на орден за заслуги 3-та степен от президента на Унгария Янош Адер през миналата година. Той има и редица други призове.

    Мутата се ползва с авторитет и уважение сред съгражданите си. Неоспорим е неговият принос за културния живот на града.

    Вела Казакова е диригент на Представителния смесен хор „Родна песен” при Народно читалище „Заря” Хасково и дългогодишен диригент на хор „Лира” при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров”.

    Казакова е родена на 15 януари 1952 г. в Хасково. Любовта към музиката, която носи от дете, става призвание, на което тя отдава себе си като диригент и учител по музика, след завършването на Академията за музикално и танцово изобразително изкуство в Пловдив. В продължение на 3 г. – от 1990 до 1993 г. работи и като диригент на Женския хор при Общинския съвет в Хасково.

    В обобщение може да се каже, че Вела Казакова е културен деец с изключителни заслуги за съхранението и развитието на хоровото и музикалното изкуство, изразяващи се във всеотдаен 40-годишен труд като диригент на най-известните хорове в Хасково, едни от които са създадени от нея, други – се запазват благодарение на нея, а трети записват своите златни страници под нейно ръководство.

    Пейо Парапанов е роден на 17 февруари 1929 г. в Хасково. Завършва Френския колеж в Пловдив и продължава образованието си в 3-годишната Треньорска школа по баскетбол към Спортна академия в София. В началото работи като преподавател по баскетбол, както и като трньор. Подготвя известни национани състезатели. По-късно е назначен за методист по баскетбол в ДФС-Хасково, а в последствие в ОС на БСФС-Хасково. Неговата взискателност и любов към играта спомагат за разширяване на баскетболната игра в Хасковския окръг. Награждаван е с редица спортни отличия за заслугите си като треньор, преподавател, методист и създател на същинското развитие на баскетбола в града ни. Наричан е доайенът на баскетбола в Хасково.

    Организационният комитет, предложил Пейо Парапанов за почетен гражданин, предлада да се отличат няколко души с почетно отличие „Почетен знак на град Хасково” по случай честването на 85 г. от създаването на баскетбола в областния град. Предложението е за:

    Обществени деятели: Ангел Бонев и Златко Марчев

    Треньори: Иван Тодоров и Любомир Панайотов

    Състезатели: з.м.с. Ваня Дерменджиева и м.с Славей Райчев - посмъртно.

    До Общинския съвет в Хасково постъпило писмо от друг Инициативен комитет с предложение за удостояване с отличието „Почетен знак на град Хасково” за заслужили спортисти бадминтонисти. Поводът за присъждане на отличията е 50-годишния юбилей на Бадминтон клуб „Хасково”, основан от д-р Пюзант Касабян, с което се поставя началото на този спорт в Хасково и региона.

    Предложените спортисти и деятели са: Минка Дашинова, Арсен Касабян, Станимир Бойчинов, Желязко Арапкюлиев, Пейо Бойчинов и Живко Димитров.

    Всички предложения ще бъдат гласувани ня заседанието на Общинския съвет на 26 януари.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Яд
      Ядосан.
      20 0
      16:42, 20 яну 2018
      А Костадин Латинов кога????
    • 2
      Ва
      Василев
      33 -1
      17:14, 20 яну 2018
      Златко Марчев може да се предложи за награда и за продължително пиене на твърд алкохол.
      • Ху
        Хулиган
        26 -1
        17:35, 20 яну 2018
        Не бе ..Василев......, За непрекъснато пиене..
    • 3
      Аз
      Аз Гражданинът с Глас
      21 -2
      17:38, 20 яну 2018
      Бих предложил Д-р Живко Желязков и Стефка Младенова. Който ги познава ще знае, че те истински заслужават това звание!
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      14 -6
      17:39, 20 яну 2018
      Брей,скъсахте се от предложения ,бе!А кога ще предложите един истински мастикаджия за почетен гражданин?Или пък Янко Митев?Или Себахатин Исмаил?Ай наздраве!
    • 5
      По
      По четен
      14 -1
      19:40, 20 яну 2018
      Аааааааа, забравите "дон" атаман.
      Дойде с един "дон" на г..... За си, и завзе половин Хаскйой.
      Почит.
    • 6
      42
      425861
      5 -2
      22:23, 20 яну 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      Ив
      Иванов
      12 -2
      05:58, 21 яну 2018
      Коцето Латинов пълнеше стадиона 20 години. И Кичеков заслужава. В Хасково голям Баскетбол не е имало .
    • 8
      Га
      Гарабед
      13 -7
      07:41, 21 яну 2018
      Щом Мутата ще е почетен гражданин що да не стане такава и Арменския поп с баба ми.
    • 9
      Мутата - димитър русев е един необразован профан,държи се като простак как така почетен гражданин работи в димитровград и ако има дейност то е там.
    • 10
      Бо
      борката кереза -енженер
      6 -1
      17:19, 21 яну 2018
      Азащо да не се предложи и ИЛИЙЧО- полковника - клошарла Така както са тръгнали да предлагат и приемат половината град ще станат почетни Те и сега не са малко надявам се да няма привилегии и парични суми към това гражданство щото пак ще е на гърба на народеца Та нека ОИБЩИНАРИТЕ помислят за ИЛИЙЧА
    Последни новини