От х:

Днес в x:

9 °C

Общински съветник от Кърджали със заплата от общинската хазна си поиска 29,80 лева надвзети налози

Изображение 1 от 2

    Общински съветник, който получава възнаграждението си от бюджета на общината е поискал да му бъдат върнати 29,80 лв от надвзети налози. Съветникът е един от двадесетте кърджалийци, които от началото на годината са се възползвали от законовото си право и ангажимента инж.Хасан Азис да си получат обратно надвнесените суми за данъци и такси от 2017 г. Двама от посочените кърджалийци са поискали парите им да бъдат върнати в брой, а 18 по банков път. Най-малката сума поискана от тях е 6,60 лева. Общо 135 души са пожелали надвнесените суми да бъдат прихванати от надвнесените налози от предвидените за плащане  данъци и таксите през тази година.Цифрите са от преди ден.

    Не е морално общински съветник, който получава възнаграждението си именно от тези общински приходи, първи да претендира за възстановяване на суми. Някой се опитва да създава психоза. Всички кърджалийски данъкоплатци, ще се получат надвзетото.Сумата е около 1 млн.лева. Това оповести по време на общественото обсъждане на бюджета за 2018 г.главният финансист на общината Валентин Иванов.

      Кметът инж.Хасан Азис подчерта, че тазгодишната план-сметка ще бъде бюджет на растежа. Приоритет ще бъдат образованието, туризма и осветлението.

    Общата стойност на бюджета е 59 100 000 лева. Ръстът спрямо предходната година е 19%. Това се дължи на голям преходен остатък от 4,9 млн.лв. От тях целевите средства са 2,843 000 лв.Средствата ,предвидени за държавни дейности са 55%,а за общински-42%. Съфинансирането е в рамките на 3%. Капиталовата програма ще бъде на стойност 11 581 000 лева. Освен това общината е защитила 8 проекта по програми на ЕС, които ще и донесат 8 357 464 лева.Общо включените в капиталовата програма обекти са 95.

      Община Кърджали ще отмени Програмата за финансово оздравяване, наложена й от Министерството на финансите. Искаме да имаме наша програма, за да няма рестрикции. На Председателски съвет това ще бъде обсъдено, съобщи Валентин Иванов. Кметът Хасан Азис посочи, че са изпълнени критериите на Министерството на финансите. Ще затегнем финансовата дисциплина. Бюджет 2018 г. е документ за финансова стабилизация, подчерта градоначалникът. Той посочи, че тази година общината ще покрие 6 млн.от просрочените си задължения. За миналата година сумата е била 5,5 млн.лева

      Кметът похвали екипът му работещ по европроекти.  Само от европейската програма „Региони в растеж” са заявени чрез проекти  21 млн.лева. Договорирани са 21 млн.лева без 2 стотинки. Кандидатствали са 38 общини,но само нашата е с такава висока успеваемост на договориране.

      Кметът изрази задоволство, че тази година общественото обсъждане премина при голям обществен интерес. В него гражданите се включиха с писмени предложения или дойдоха в Бизнесинкубатора. Имаше представители на Обществения съвет към местния парламент, лидери на инициативни комитети на протестиращи срещу увеличението на налозите, синдикалисти. Изказвания направиха и общински съветници. Хасан Азис подчерта,че се обсъжда макрорамката на бюджета, затова всички предложения са важни.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Въ
      Възмутена
      2 -1
      08:35, 19 яну 2018
      Защо внасяте негативно отношение спрямо общинските съветници! След като това право имат всички работещи то тогава и те могат да се възползват от него! Всички имат семейства и не вярвам заплатата на съветниците да е четири цифрена сума, та да насаждате такова отношение! Хасан Азис нещо взе да се самозабравя последните години! Общините се управляват от кметовете и общинските свъвети!
    Последни новини