От х:

Днес в x:

Двама бездомници намериха подслон в кризисния общински център

    Часът е около 12 на обед. Кметският наместник на кв.Република в Хасково Салим Хасан превърта ключа на входната врата на бившата баня. По стълбите нагоре в сградата се стига на втория етаж в помещенията, подготвени за нощувките на хората, останали без дом.

    След като работи няколко години, бившата къпалня беше затворена, понеже се оказа, че генерира около 10 хил.лв. месечно загуби на общинската хазна. Така зданието престоя известно време под ключ. С решение на Общинския съвет обаче функциите му бяха рестартирани, но вече с друго предназначение- да бъде „прекроено“ за пренощуване на бездомници в най-тежките дни през годината-зимните.

    Подготвени са три стаи с осем легла. Помещенията са отделени за мъже и жени. За четирите дни, откакто работи, центърът вече има двама обитатели. И двамата са мъже, над 50 -годишна възраст. Те могат да се подслонят, да се изкъпят и да пренощуват тук. Има охрана през цялата нощ. Пребиваването е от 18 часа на единият ден до 8 на другия. На сутринта обаче трябва да напуснат сградата, в която могат да се върнат отново в 18 часа.

    Настаняването в центъра става по преценка на социалните служби.

    Центърът ще функционира до края на март, когато температурите обикновено тръгват отново нагоре. Идеята е в зимните месеци хората, останали без подслон да имат покрив над главата си поне за през нощта, когато температурите падат под нулата и да замръкнеш навън е меко казано опасно.

    От пресслужбата на общинската администрация на Хасково посочиха, че вече имат запитвания за настаняване и от други общини, като Харманли и Стамболово. Хора обаче от тям не могат да бъдат поети, защото едно от условията за пренощуване е настаненият да е от Хасково, посочи пресаташето на администрацията Диана Иванова.

    “Нямало е досега проблем през тази седмица с нощуващите. Хубаво е, че че може да се помогне на тези хора, които са бездомни.”, казва кметският наместник на „Република. Салим Хасан разказва, че единият от приютените се оказал на улицата, след като дошъл да работи в Хасково, останал без работа обаче, не успявал да навакса и с наемите за квартира. Чул за центъра и се регистрирал в социалната служба. Така попаднал в „Рупублика“ .   Засега хората от квартала не са възроптали, че на тяхна територия се настаняват непознати. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ни
      Никодимчо
      13 -1
      17:56, 18 яну 2018
      Похвално начинание..., но не разбирам, защо трябва да напускат в 8ч.!? Нима през деня е много топло навън или се предполага, че бездомниците са на работа от 9 до 5?
    • 2
      Ср
      Срамота
      14 -1
      18:49, 18 яну 2018
      Защо не карат и бежанците да напускат лагерите от 8:00 до 18:00. "Няма такава държава"!!!
    • 3
      Pe
      petq
      2 0
      08:39, 19 яну 2018
      Цялата ромска махала са бездомници! Още не са се усетили да идат да живеят на аванта ток и вода!
      • Ан
        антимишок
        3 0
        09:34, 19 яну 2018
        що да ходят-90% от "ромите" и сега си живеят на аванта!!!и даже им плащат-просто щото са живи!!!
    Последни новини