От х:

Днес в x:

Откриха най-голямата подводна пещера и тя пази останки от древната цивилизация на маите (видео)

След 10 месеца на интензивно проучване мексикански учените обявиха, че са открили най-голямата в света подводна пещерна система.

Това е не само огромен, простиращ се на 347 километра лабиринт от подземни пещери, но и важна археологическа находка, която може да разкрие изгубените тайни на древната цивилизация на маите.

"Тази огромна пещера представлява най-важният подводен археологически обект в света", казва подводният археолог Гилермо де Анда от Националния институт по антропология и история на Мексико.

Над 100 археологически артефакти са описани от учените - останки от изчезнала фауна, от ранните хора, от културата на маите, керамика, погребения на маите.

Учените от проекта GAM от десетилетия изследват подводни пещери в мексиканския щат Кинтана Ру, разположен на крайбрежието на полуостров Юкатан в Карибите. В района има 358 подводни пещерни системи, представляващи около 1400 километра сладководни тунели, скрити под повърхността.

Откритата система, наречена Сак Актум е толкова огромна, че досега се сметало, че това са две различни пещерни системи. Обстойните 10-месеца подводни изследвания доказали, че двете са всъщност една гигантска непрекъсната кухина. Сак Актун е дълга 347 километра и е най-голямата известна подводна пещера в света. Но изследването още не е приключило. Сак Актун може да е още по-голяма, като изследователите твърдят, че тя може да е свързана с три други подводни пещерни системи. Но само по-нататъшните гмуркания могат да покажат дали пещерите наистина са свързани.

Кадрите в видеото и снимките, направени от изследователите показват запазени майски артефакти и човешки останки, които са запазени в тази безпрецедентна пещерна система.

Това е тунел във времето, който ви пренася 10 000 до 12 000 години назад, казва подводният археолог Гилермо де Анда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини