От х:

Днес в x:

Независима мрежа показва замърсяването с фини прахови частици в Хасково

Три станции в Хасково вече отчитат съдържанието на фини прахови частици във въздуха. Една от тях е на ESCOM, който стана осиновител на измервателни станции в Хасково и в останалите девет града, където има офиси.

Станциите в Хаскoво и замърсяването с фини прахови частици можете да видите като кликнете върху знака с три сини точки до логото на Haskovo.NET.

Всички те са част от независима мрежа, която се изгражда по мащабен проект за Citizen Science – Гражданска наука. Това означава, че всеки може да се включи в измерването на фините прахови частици. Всеки може да стане един от многото осиновители на измервателни станции, като инсталира станция у дома, в офиса, на вилата, при роднини и приятели. И всеки може да види на картата отчетите в реално време, които подават всички станции в мрежата.

В България целта на проекта AirBG.info е изграждането на независима мрежа от 500 сензора за фини прахови частици и визуализиране данните.

Проектът
Luftdaten.info стартира преди две години в Щутгарт, Германия. Гражданската инициатива цели да насочи вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема. Днес проектът работи в над 26 държави по света и една от тях е България.

Местни групи, в които влизат дизайнери, разработчици, журналисти и други, се срещат редовно в лабораториите на Luftdaten.info и техните представители по света. Те разработват приложения, които информират, оказват положително влияние и подкрепа в обществото и правят работата на държавни и общински ведомства и агенции по-прозрачни.

Какво измерват тези станции
Станцията измерва фини прахови частици PM10 и PM2.5, атмосферно налягане, температура и влажност на въздуха.

Финият прах с размер PM10 достига частично дробовете, тъй като филтрирането от страна на носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. Но по този начин ултрафини частици с размери под 0,1 µm достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

PM10 е определен за гранична стойност в ЕС от 2005 година

PM2.5 отговаря на финия прах, проникващ в алвеолите на белия дроб.

Доколко са надеждни данните от тези станции
Създателите на проекта са наясно, че резултатите няма как да бъдат идентични с тези на професионалните измервателни станции, които струват стотици хиляди евро. Но данните от тези станции се приемат за достоверни и достатъчно надеждни от научните среди в Германия, както и от законодателната, общинската и изпълнителната власт в Германия. Очаква се тези данни да бъдат използвани и припознати и от научните среди, и властите в България.

Как се финансира проектът
Проектът се финансира изключително и само със собствени средства, дарения и доброволен труд и време на участниците в него. Сензори, контролери и материали се закупуват от екипа на централата на Luftdaten.info,

Транспортът до България се извършва бързо и безплатно от логистична компания - приятел на проекта, пак безплатно се транспортират сглобените станции от куриерска фирма в България.

Програмирането на контролерите се извършва от доброволци, наречени Апостоли. Сглобяването на станциите се извършва от осиновителите или отново чрез доброволен труд от Апостолите.

OK Lab Щутгарт работи за проектите Luftdaten.info / AirBG.info за измерване на фините прахови частици (ФПЧ) в заобикалящата ни среда.

Luftdaten.info / AirBG.info генерира постоянно обновяваща се карта с данните за ФПЧ за Хасково, България, Европа и целия свят.

OK Lab и данните, които станциите излъчват са Open Data. Картата се доразработва от общността.

via GIPHY

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Фп
    ФПЧ
    15 -5
    10:04, 18 яну 2018
    Това не са измервателни станции, а сензори! Щом показанията им не са идентични с тези на професионалните измервателни станции, контролирани от съответните власти, кой тогава носи отговорност за достоверността им?!
    • Si
      Simple
      8 -3
      15:05, 18 яну 2018
      И в станциите има сензори, какво искаш да има вътре :)
      И с прост нос се усеща, когато праха мине 50 mg нa кубик , но с носа не може да направиш графика.
      И все пак говорим за немски проект, а не за туземски.
  • 2

    Това е гражданска инициатива.Сигурно сте прав че са сензори или датчици, но доколкото прочетах по горе Германия ги приема за достатъчно достоверни.Аз ги гледам от тази сутрин и ми прави впечетление че се сменят бързо.Изглежда са доста чувствителни.Според мен е хубаво да има такава гражданска система ако мога така да я нарека защото аз изобщо не вярвам че някой би ни информирал на време ако има проблем.Факт, официалните инстанции не знам дали веднъж годишно дават такъв отчет ако не ги попитат или не се заговори за това.Много ще се радвам ако и за водата организират подобна инициатива.Не можем да вярваме на държавата.Предпочитам сам да мога да хвърлям по едно око като ме интересува и да е на лесно място.Така че благодаря на Еском за инициативата.Те все пак са отделили някакво време за да участват и да го направят наше достояние.Полезно е според мен да я имаме на видно место тази информация.

  • 3
    Ха
    Хасковлия
    11 -5
    10:52, 18 яну 2018
    Сложете една такава станция в "Република" , и ще ви се променят представите за чист въздух!
    Да живее ГЕРБ , и неговите гласоподаватели - "републиканци" !!!
  • 4
    Ке
    Керимова
    13 -2
    11:53, 18 яну 2018
    Проверете и антените на мобилните оператори накацали по покривите на жилищни сгради.Архитектурата и строителен контрол си затварят очите.
  • 5
    Фп
    ФПЧ
    7 -6
    12:03, 18 яну 2018
    Актуална и достоверна информация може да се види по всяко време на денонощието в интернет от ежедневния бюлетин на ИАОС за последното денонощие и онлайн от интерактивната карта на Европейския индекс за състоянието на атмосферния въздух във всеки един момент за всяка точка на Европа. Не мисля, че следва да имаме доверие на някакви датчици, поставени без съгласуване със съответните държавни институции и незнайно от кого контролирани. Освен това коректни са средноденонощните, не моментните стойности на ФПЧ, предпоставка за всяване на неоснователен смут сред населението. Но щом всеки има право да поставя някакви устройства на обществени места и да мери някакви неща, в крайна сметка всеки има право да вярва на каквото иска. Истината обаче е, че всичко зависи от стандарта на живот на българите, ако получаваха европейска заплати отдавна да са заменили печките на въглища с еколологично отопление и старите брички вкарвани от от ЕС с нови автомобили, а и ако улиците се миеха редовно, друг въздух щяхме да дишаме. Всичко останало е празни приказки...
    • На
      Наивник
      8 -4
      13:40, 18 яну 2018
      ФПЧ ти си наивник или платен трол “ако си трол не заслужаваш и 1 стотинка поради некадърност“. На държавни институции не вярвам от комунизма когато твърдяха че няма радиационна опасност след аварията в Чернобил. Не вярвам също и на БАБХ че ядем 1-во качество храна и т.н.Вярвам на себе си че като видя градът от високо виждам мъгла от ФПЧ и не се диша. А относно стандарта на живот той е такъв заради крадливите и продажни политици и златната им кокошка ц-иганите.Ако не им плащахме за ток вода лекари пенсии и инвалидни пенсии стандарта ни щеше да е друг . Мисля че е излишно до споменавам че и замърсяването идва пак от мургавите защото горят каквото им попадне например гуми и отпадъчни парчета плат от шивашките цехове. Всеки е виждал чувалите които носят .А повечето платове в днешни времена се произвеждат от петролни продукти.Всичко останало е празни приказки особено коментара ти......
  • 6
    Пе
    Петя
    13 -1
    12:14, 18 яну 2018

    Аз пък ще ти кажа, че ситуацията с водата ми е напълно достатъчна.Официалната информация точно може да бъде манипулирана и понякога премълчавана.Да си го виждам аз това за всеки случай.

  • 7
    Не
    Не приемаш средата?
    7 -1
    14:47, 18 яну 2018
    Интересно ми е едно нещо: Защо хората първо се събират на много големи групи в градовете и после започват да реват за разни замърсявания? На село няма замърсяване и много от останалите проблеми.
    • Ха
      хаха
      1 0
      07:24, 19 яну 2018
      Това се нарича цивилизация. По-интересното е, че в Хасковото цивилизацията покри реката. Цивилизациите в древни времена са възниквали край вода, В наше време си остава фактът, че край вода е проветриво и въздухът е хубав. Една станция до съда или до пазара на малкия бизнес център
  • 8
    78
    7878788888..............
    3 0
    18:02, 18 яну 2018
    Замърсяванията са от мръсотията около контейнерите за смет и неасфалтирани улици. Пясък и мръсотия до шия.
  • 9
    22
    22
    7 -2
    18:07, 18 яну 2018

    Замърсяванията са основно от кюмюра дето хората горят щото нямат парички да са на ток.Тока е скъп.Освен това дървата са хубав бизнес.

  • 10
    Пе
    Петко Шмайзера
    9 -2
    19:21, 18 яну 2018
    Стига с тоя чист въздух и стига с тоя РИОС, преди няколко дни имаше снимка тука как от комина на Делената бълва черни кълбета пушек и ко? Имам един бртчед бачка там и вика - дойдоха едни фитки заспали, приличат на стари недое..ани моми, оглявали, подсмихвали се и си намигали, а после нямало замърсяване-кого ше замаяват бе? Да си земат бохчичките и на село да пасат козите-това не са контролни органи, а карикатури! То и затва хората протестират ама в София, тука няма кой да излезе-заспала работа, затва ше ни тровят, а тези карикатури прикриват истинските данни, щото някой им плаща, корупцията ще ни убие-буквално!
  • 11
    Ас
    Аскувлия
    3 0
    21:41, 18 яну 2018
    Преди над месец нивото бе много високо. тия дни бе ниско? Я обяснете на малообразованите, как на дъното на тая котловина ,каквато е Хасково, през зимата, с това отопление, въздухът се е пречистил?
    • Ха
      хаха
      3 0
      07:26, 19 яну 2018
      Ти си гений. При вятър с 60 км/ч всичко се издухва
  • 12
    Не
    Незапознат
    4 0
    00:27, 19 яну 2018
    Сензори,станции или както там да се наричат са безмислени.Но както се казва в по-горен коментар това е гражданска инициатива от която макар и да няма полза заслужава подкрепа.Нека така наречените Апостоли,Осиновители и хора приели присърце и с желание дейността не се гневят.Думите ми може да изразяват пренебрежение или неуважение така казани но не е така.Дано успея да се обоснова.Данните от тези уреди ще са предпоставка за поредната статистика.Като жертвите които даваме всички по пътищата,средната работна заплата,инфлацията,процентната заетост и т.н.Постоянно сме заливани с такава от правителствени и не правителствени организации,статистични дружества.Но нищо не се променя.Хората от които зависи да се променят тези цифри в наша полза не ги интересува или не им се занимава с това.Ще кажете че това зависи от всеки един от нас.Не е така!В по голямата си част ние вършим правилното,нормалното,логично действие само ако сме заплашени от някаква санкция.И тогава даже на моменти казваме ''Ебал съм му мамата''.Дали аз ще горя в печката талашит,манго гумица и парцали или да палне кабелче и да подпали сметището до бившата „Ерозия“е ненаказуем личен избор.
  • 13
    Ха
    хаха
    3 -1
    07:34, 19 яну 2018
    Никой не ти пречи да си стоиш неинформиран. Ако имаш високо кръвно така ли реагираш? Не, купуваш си апарат или намираш кой да ти го премери. Защо да не е така за въздуха, който дишаш? За храната която ядеш, за водата, която пиеш? На кого пречи една карта със стойности? Тролове неграмотни
    • До
      До ха ха
      3 -2
      09:25, 19 яну 2018
      Кой ти пречи да си информиран и да мериш каквото искаш?! Проблемът е друг, няма лошо да си мериш кръвното, но има ли смисъл ако апаратът не показва вярно, ако не отговаря на никакви стандарти, ако не знаеш кой отговоря за достоверността на данните които дава и без каквато и да е отговорност? Има си станции, които се контролират от държавните органи и следва да се вярна на тях, не на някакви датчици по някакъв проект, печалбата от който в нечии джоб. Това е сериозна работа и не може всеки да мери нещо и да изнася данни ей така без сда носи отговорност!
    • Wo
      wow
      1 0
      10:30, 19 яну 2018
      Малиииии, с пяна на устата. Що така, бе? На гражданската наука и НАСА разчита. да четеш буква по буква, че ясно е написано кой за какво отговаря в цялата работа.
  • 14
    78
    7878788888..............
    2 0
    17:56, 19 яну 2018
    До "22" Днес съм свидетел как се чистят съдовете за пепел, които са открити - два дни вятърът духа пепелта из града; после днес дойдоха с открит камион двама яки циганина, които с лопати загребваха пепелта и я хвърляха в каросерията. Представете си колко пепел остана по улицата. Та препоръчвам на тази комисия да не стои пред Общината, а да дойде на 100 м встрани на ул. "Щип" и да види отворения мръсен контейнер, разкопаната улица и отворените съдове с пепел, която се разнася от вятъра. И, затова "удоволствие" и "грижа" от страна на общината ще получа известие за такса-смет над 300 лв. Е, хайде да са живи и здрави и управниците ни, и служителите им и всички други "грижовници".
Последни новини