От х:

Днес в x:

Учени прогнозират близък край на човешката цивилизация

Нов доклад на американски и британски учени обобщава предишни изследвания и прогнозира на база текущите тенденции, че Земята ще стане непригодна за хората и другите бозайници твърде скоро, Официалното съобщение за Националната академия на науките на САЩ представя комплекс от фатални за човечеството изменения, които ще доведат до изчезването му в периода 2200−2400 година. Тогава ще настъпи краят на Антропоцена - епохата, през която планетата се променя от човешката дейност. Докладът е посветен на астробиологията на Антропоцена.

Климатичните промени са неизбежни, дори при намаляването на парниковите емисии в атмосферата. Възходът на човешката цивилизация е свързан с нарастващо потребление на енергия и то ще продължи да расте. Това ще доведе до повишаване на световните температури, като след две до четири столетия те ще надхвърлят стойностите, поносими за бозайниците и човека, въпреки прогнозираното забавяне в края на нашия век на числеността нанаселението на планетата.

Учените оценят другите рискови за цивилизацията сценарии. Сред тях са настъпването на ядрена зима, пандемия, сблъсък на Земята с астероид и непредвидими последици от създаването на изкуствения интелект.

Още през 1789 година Томас Малтус предупреждава, че увеличаването на населението има лимит и въздействието му върху околната среда и системата за селскостопанстко производство ще доведат до възможен цивилизационен колапс. Последващи анализи след столетия коригират прага на този колапс, тъй като с развитието на технологиите става възможно ресурсът на планетата да изхрани и даде качество на живот за повече.

Съществуващият съвременен анализ на този проблем с последните данни за населението и селското стопанство показва, че ръстът в снабдяването с храни ще продължи да надхвърля сегашните тенденции  в ЕС в близко бъдеще (Mullan & Haqq-Misra 2018). Този анализ обаче установява, че дори ако емисиите на парникови газове бъдат намалени, ще се увеличи използването на енергия от страна на човешката цивилизация. Ако текущите тенденции в потреблението на енергия се запазят, ще последва катастрофално затопляне над топлинния стрес, поносим за животните (Sherwood & Huber 2010). Той може да възникне към 2200-2400 год., независимо от прогнозираното забавяне на ръста на населението преди края на 2100 год., пише в доклада

Наскоро Стъвън Хокинг също предупреди, че на Земята в близко бъдеще ще се появяват непоносими жеги и това ще бъде необратима промяна.

Докладът се спира на търсенето на знаци и сигнали за извънземен разум. В изводите се определят две основни насоки -  Институтът за астробиология на НАСА трябва да създаде фокус група по астробиология на Антропоцена. Тази фокус група ще включва учени, заинтересовани от изучаването бъдещето на Земята от астробиологичната общност както и на други експерти по климатичните промени, геоинженерство, SETI, сигурността, образованието и рисковите общности.

НАСА трябва да поддържа развитието на мисии като LUVIOR, HabEx и OST, което ще осигури най-добрата възможност през следващите десетилетия да се наблюдава земния биоподпис.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини