От х:

Днес в x:

Венци, цветя и слова за 140 години свобода в Чепеларе

Изображение 1 от 6

    140 години от Освобождението чества днес Чепеларе. На площад „Олимпийски”, откъдето започнаха тържествата, празнични слова и приветствия отправиха кметът на община Чепеларе Славка Чакърова и председателят на Общински съвет – Чепеларе Росица Черпокова. След отслужване на водосвет за благоденствие, с литийно шествие, водено от деца в народни носии, присъстващите се отправиха към паметната плоча, поставена на мястото, където са били посрещнати руските войски.

    В знак на почит и уважение към паметта, героизма и саможертвата, бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча и паметника на капитан Петко Войвода в Чепеларе от името на Областен управител на област Смолян, кмета на община Чепеларе, Общински съвет – Чепеларе, държавни и общински институции, ученици, граждани.

    Гост на тържеството беше зам.-областният управител Андриян Петров, който приветства гражданите и гостите на общината от името на областния управител Недялко Славов и от свое име. „Свободата е идвала със смелостта на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани и с подвига и саможертвата на хиляди руски воини. Трябва да сме благодарни, че нашето Освобождение е пример, неповторен в световната история. Няма друг случай, когато народът на една държава се вдига, за да помогне и освободи друг народ, оставя костите на свои синове по далечни бойни полета, възкресява за нов живот държавността и институциите на освободения народ и се оттегля само със славата на освободител.”

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини