От х:

Днес в x:

ВАС отмени лимитите на болниците

Върховният админситративен съд обяви за нищожно решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 2015 г., с което бяха определени лимитите на лечебните заведения. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщи БНТ.

Лимитите бяха едно от решенията на предишния кабинет за по-добър контрол на здравноосигурителните разходи и една от мерките срещу които болниците и лекарската съсловна организация имаше най-големи възражения. По данни на Центъра за защита правата в здравеопзването, цитирани от БНТ, заради ограничението на касата от въвеждането му досега не са изплатени над 50 млн. лв. на различни лечебни заведения в страната.

Изплащането на надлимитната дейност е и едно от исканията на общинските болници, които вчера започнаха протест с искане за повече средства. След протеста здравният министър Кирил Ананиев има насрочени срещи с директорите на общинските болници в страната, като организаторите на протеста от Сдружението на общинските болници съобщават, че ще настояват за допълнително финансиране и мерки за справяне с недостига на лекари и медицински сестри.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини