От х:

Днес в x:

Защо е опасно да сдържим кихавицата

В сезона на настинките, запушването с пръсти на носа и плътното затваряне на устата може и да звучат като възпитана алтернатива на звучното “апчих!”, но лекари предупредиха за опасността от подобно поведение, след като мъж се оказа с разкъсано гърло, защото опитал да сдържи кихавицата.

Мъжът пристигнал в спешното с променен глас, подут врат и болка при преглъщане. Той разказал на медиците, че стиснал носа си, за да задържи експлозията.

Изследванията разкрили въздушни мехурчета в тъканта в задната часта на гърлото и във врата, от основата на черепа до гърба.

Разкъсването в задната част на гърлото най-вероятно е в резултат на увеличеното налягане от подтиснатата кихавица, довела до натрупване на въздух в меките тъкани.

Обикновено хората подтискат кихавицата си от добро възпитание, за съжаление това би могло да доведе от сериозни усложнения.

Лекарите предупреждават, че блокирането на носа и устата при кихане е опасно. Те отбелязват, че макар случаите на разкъсано гърло да са редки, е възможно да се стигне дори до спукано тъпанче или мозъчен аневризъм.

Пазиентът бил приет в болницата, където бил лекуван с антибиотици, за се предотврати евентуална инфекция, през това време той бил хранен чрез тръба. След седмица от въздушните мехурчета вече нямало и следа.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини