От х:

Днес в x:

Азербайджан предлага да газифицира България. Преглед на печата

Посещението на премиера Борисов в Азербайджан е сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това се разбра след срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку. Борисов е на работно посещение в Баку заедно с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов и на транспорта Ивайло Московски. След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България, съобщи правителствената информационна служба. Миналата седмица след телефонен разговор между Алиев и българския президент Румен Радев бе заявено, че азерски компании биха участвали в газификацията на домакинства в България. "Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване", каза Бойко Борисов. Илхам Алиев от своя страна изтъкна, че 93% от територията на Азербайджан е газифицирана, страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да приложи опита си практики и в България. Президентът посочи и че двете страни са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор. Борисов посочи, че се очаква през юни да започне изграждането на междусистемната газова връзка на страната с Гърция, а през юли да е готово разширението с Турция. "Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб.м/г. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз", посочи той. По думите на Борисов има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ. По време на срещата си днес Борисов и Алиев са обсъдили и транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия, както и директната авиолиния между София и Баку, която утре ще бъде открита официално. Българският министър-председател изтъкна, че директната връзка ще е много голяма крачка в бизнеса, туризма и свързаността между двете страни." - в. "Дневник".

"Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР и съм сигурен, че в най-близко бъдеще ще започнем работа в тази посока. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се срещна с българския премиер Бойко Борисов. Алиев обяви, че основна тема на разговорите му с Борисов е бил газът. "Над 3 трилиона куб. м. газ могат да бъдат доставени от Азербайджан до Европа и това в момента се случва с успешното реализиране на Южния газов коридор. По този начин газовите проблеми на Европа ще могат бъдат решени. Днес с Борисов дадохме нареждане на съответните министерства и ще проверим информацията за взаимна работа", заяви президентът на Азербайджан. Той добави, че по време на срещата с българския премиер двамата са потвърдили, че България и Азербайджан ще се постараят да осигурят търговски стоокообмен, който сега не е на нужното равнище. "Смятаме, че имаме добри възможности за инвестиции и ще продължаваме преговорите", коментира Алиев и добави, че посещението на Борисов в страната е от голямо значение. "В Азербайджан започваме годината с Вашето посещение и се радвам, че продължаваме прекрасно да си сътрудничим и да провеждаме редовно посещения на най-високо равнище", обърна се Алиев към Бойко Борисов. "На срещата поздравих Борисов за европредседателството на България и съм сигурен, че България достойно ще изиграе тази своя роля. България за нас е близък приятел", каза още той. "Утре ще се състои първият полет от Баку до София и той ще съдейства за укрепването на връзката между двата народа", добави президентът на Азербайджан." - в. "Стандарт".

Европейската външнополитическа активност на страната във връзка с председателството на ЕС също е сред водещите теми.

"България ще съдейства за диалога Полша-ЕС Съобщи днес външният министър Екатерина Захариева, след среща с полския си колега Яцек Чапутович. На 20 декември Европейската комисия за пръв път в историята на ЕС задейства наказателна процедура по отношение на Полша за нарушаване на фундаменталния принцип за независимост на съдебната система. Тя може да завърши с отнемане на правото й на глас в евроинституциите." - в. "Дневник".

"Българското председателство на Съвета на ЕС през тази година е от особено значение за Западните Балкани, заяви президентът на Черна гора Филип Вуянович на срещата си с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Основна тема на разговора бяха двустранните отношения между България и Черна гора и европейската перспектива на Западните Балкани в контекста на започналото преди дни българско председателство, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание Председателят на парламента Цвета Караянчева изрази задоволство от динамиката в отношенията между двете страни и подчерта значението на междупарламентарното сътрудничество. Тя високо оцени проведената само преди месец визита на председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович. Председателят на Народното събрание отбеляза, че срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани през май в София ще е поредната стъпка в правилна посока към европейското развитие на Черна гора и Западните Балкани. Цвета Караянчева подчерта, че всяка държава трябва да се оценява по индивидуалните й постижения при изпълнението на установените критерии. Президентът на Черна гора Филип Вуянович заяви, че Черна гора е заинтересована от всички форми на сътрудничество с българския парламент, особено по отношение на европейската интеграция. Той подчерта, че парламентът на Черна гора работи активно и огромен брой закони от европейския пакет вече е приет. Според него особено ценен е българският опит, свързан с приемането на европейското законодателство. Гостът отбеляза и значението на контактите между групите за приятелство в двата парламента. Президентът Вуянович припомни, че председател на българския парламент е бил черногорецът д-р Петър Ораховац." - в. "24 часа".

"Парламентът в Скопие ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, подписан миналата година от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Документът беше приет с 61 гласа "за" и един "въздържал се" на заседанието си на 15 януари. Събитието съвпадна с представянето на председателството на Съвета на Европейския съюз, поето от България, пред властите в Скопие, на което беше изложена визията за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани. Посланикът на България Иван Петков каза, че София поддържа членството на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз, но за целта е необходимо да се проведат редица реформи. Очакваше се текстът да получи необходимото мнозинство и да бъде приет. Консервативната ВМРО-ДПМНЕ, доскоро оглавявана от бившия премиер Никола Груевски, реши да бойкотира заседанието, въпреки че отхвърля договора и призова за гласуване с "не". Според партията двустранният документ е вреден за националните интереси. Въздържалият се депутат пък е Ферид Мухик, депутат от групата на управляващите социалдемократи, според когото договорът не е реципрочен и Македония е направила необичайно големи отстъпки. Също така на тази дата преди 26 години България признава независимостта на Македония. Македонският външен министър Никола Димитров приветства решението. Преди вота той изтъкна, че ратификацията на текста тъкмо днес "има много хубава символика". "Много е важно, че преди да се ратифицира договорът, на практика имаме същинска промяна на международните отношения", добави още той, цитиран от МИА." - в. "Дневник".

Вестниците информират също, че Военно-окръжната прокуратура проверява НСО.

"Военно-окръжната прокуратура проверява Националната служба за охрана, призна полк. Елин Алексов, говорител на Военно-окръжна прокуратура-София. Проверява се и дейността на директора на службата ген.-лейт. д-р Ангел Антонов." - в. "Стандарт".

"Военната прокуратура проверява Националната служба за охрана, съобщи БНР. Проверката е започнала в края на миналата година, обяви говорителят на прокуратурата Елин Алексов. Той отказа подробности пред "Хоризонт" с аргумента, че те ще попречат на проверката. Проверката е по сигнал, а не по публикации в медиите. Резултатът от нея трябва да стане ясен до три месеца, като на този етап тя не се води срещу конкретно лице. Военните прокурори са възложили проверки на компетентните институции, каза лаконично Алексов, изненадан от медийния интерес, въпреки че именно през печатно издание изтече информацията, че се проверява директорът на НСО Ангел Антонов, който даже вече бил и разпитван. Проверката била по сигнал, че Антонов е ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите му там били маскирани като командировки..." - в. "Сега".

"Да, прокурор душел около шефа на НСО, но всички мълчат През октомври се чу, че президентът има желание да смени Ангел Антонов, на мушка сега била ловната страст на генерала. Военната прокуратура проверява началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Ангел Антонов за злоупотреби. Проверката започнала по сигнали на служители, които съобщили за разхищение на средства. Те ги подали до президента Румен Радев, на чието подчинение е НСО. Той ги препратил до главния прокурор Сотир Цацаров. "На този етап не можем да съобщим повече", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова... "24 часа" потърси за коментар директора на НСО, но той не отговаряше на мобилния телефон. От пресслужбата на НСО няма да дават изявление, докато не приключи проверката. От президентството, на чието подчинение е НСО, отказаха коментар. За пукнатини в отношенията между президента Румен Радев и шефа на НСО се чу през октомври. Тогава неофициално се твърдеше, че държавният глава имал желание да предложи за поста Тодор Гребенаров, който също е бивш шеф на полицията. Преди да оглави НСО, Антонов, който е икономист по образование, бе начело на националната полиция. Той стана началник на службата през май 2014 г. по предложение на президента Плевнелиев." - в. "24 часа".

Всекидневниците съобщават също за прекратяването на регистрацията на над 100 туроператорски фирми.

"Министерството на туризма започва процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от Националния туристически регистър на общо 118 дружества, регистрирани като туроператори, съобщиха от ведомството. Тази съдба ще застигне компаниите, които не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", както и неполучаването на удостоверение за регистрация в регламентирания срок в Закона за туризма. Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на компаниите в сектора, се казва в съобщението..." - в. "Дневник".

"Причините, според министерството, са основно две. Едната е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Другият основен мотив е, че дружеството не е получило удостоверението си за регистрация в регламентирания срок в Закона за туризма. Ако такова удостоверение не е налично, компанията няма право да изпълнява туроператорска и турагентска дейност. Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.
Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в София, Пловдив и Бургас.
Според съобщението, през миналата година общо издадените заповеди за прекратяване на дейността по искане на туроператора са 7, от тях 6 са постъпили само през декември. През 2016 г. двама туроператори са прекратили дейността си, като по тяхно искане са издадени заповеди за прекратяване на регистрацията им като туроператори.
Общо регистрираните туроператори и туристически агенции в Националния туристически регистър са 3311." - в. "Сега".

В. "Труд" съобщава, че е починал езиковедът проф. Стефан Брезински: 
"Дни след 86-я си рожден ден на 11 януари този свят напусна достойният българин и езиковед проф. Стефан Брезински. От всички тънки познавачи на родния език той беше най-близко до журналистиката. Не само затова, че цял живот преподава медийна стилистика и е обучил поколения български вестникари. Дълги години той следеше под лупа езика на масмедиите. Беше ироничен в своите критики към пропуските и безжалостно саркастичен, щом срещне откровено невежество... Проф. Стефан Брезински е роден в град Златарица. Завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преподават му проф. Любомир Андрейчин и акад. Владимир Георгиев. През 1959 г. става асистент в СУ, а през 1972 г - доктор на филологическите науки. От 1974 г. е доцент, а от 1983 - професор в същото учебно заведение..."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини