От х:

Днес в x:

Протест на работещите в Девинската болница: Преструктуриране означава разруха, вече го преживяхме веднъж

    Днес работещите в болницата в Девин излязоха на протест в знак на подкрепа на исканията на Сдружението на общинските болници в България. На медицински съвет на здравното заведение е взето решение, че те няма да приемат болницата в Девин да се преструктурира в Диагностично-консултативен център /ДКЦ/.  Те са категорични, че ДКЦ е в системата на доболничната помощ и няма нищо общо с Общинската болница в родопския град. Исканията им бяха подкрепени от кмета на Община Девин Красимир Даскалов.

    „Изразяваме тревога за бъдещо развитие на общинските болници, надяваме се на решение, което да спаси общинското здравеопазване, а не да се тръгне в посока на преструктуриране, което за болницата в Девин е особено болезнена тема. Всички ние помним това преструктуриране през 2010г до какво доведе. Нямаше преструктуриране, а затваряне на 19 болници в страната, включително и тази в Девин, която обслужва хората от 3 общини“, каза директорът на лечебното заведение Радка Грозданова. Според нея, общинските болници са най-близко до населението и те са необходими, защото обслужват около 2-2. 5 млн. души население и представляват масовата медицинска помощ. Работещите в девинската болница изразиха надежда, че този път разумът да надделее и няма да се повтори грешката от 2010-2012г, за която болницата в Девин е ярък пример и за съдбата на сходните лечебни заведения в цялата страна.

    „При затварянето на болницата Общината направи опити да стабилизира Медицинския център, който е равносилно на ДКЦ. Този Център просъществува без болница не повече от 7 месеца и на практика означава да се стигне до фалит и закриване на общинските болници, както стана в Девин“, припомни Грозданова.

     Сдружението на общинските болници, настояват за целева субсидия от републиканския бюджет от 300 млн. лв за финансово оздравяване на общинските болници, особено тези намиращи се погранични райони, каквато е тази в Девин. Иска се и увеличаване на субсидията по методиката за болниците в отдалечени и труднодостъпни места, както и спешно изплащане на надлимитната дейност, която е сериозен проблем за болниците, особено в последните 3 години. Сдружението иска и увеличаване на цените на клиничните пътеки, определени като през 2007г. Държавата подпомага областните и университетски болници, за общинските няма капиталови разходи и целева субсидия извън методиката, а са оставени на издръжка на общините, които нямат средства.

    „10 години по – късно минималната работна заплата е достигнала - от 170лв. на 510лв, повишиха се цените на консумативи, вода, ток, лекарства… няма как при приходи от 2007 г да се посрещнат нужди за разходи през  2017г, при положение, че общинските болници покриват масова паталогия. Промените на парче в последните години не решават проблемите, а ги задълбочават. Надяваме се, че в предстоящите преговори между Българския лекарски съюз /БЛС/ и НЗОК, че ще се чуят аргументите ни, защото не може повече така да се работи.  Особено в нашия регион, който е пограничен, това е дискриманация и управляващите трябва да преосмислят политиката си към общинските болници. Няма да позволим думата преструктуриране да „стъпи“ отново в Девин и настояваме да се вземат мерки", каза Грозданова, изразявайки позицията на работещите в здравното заведение, което е единственото в радиус на 70 км от Смолян.

    „Обслужваме три общини, Девин е туристическа дестинация, а статистика сочи, че не малко пациенти от вътрешността са преминали през нея за миналата година и това е доказателство, че тук без болница не може“, обобщи позицията на персонала на МБАЛ в Девин директорът му.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини