От х:

Днес в x:

Тол системата тръгна

Тол системата тръгна. Официално бе подписан договорът в МРРБ с фирмата победител в обществената поръчка. Строителният министър Николай Нанков изтъкна колко дълго е чакан днешният момент. Две години процедурни игри и хватки, както той обясни, днес приключват.

Всеки ден е важен, заяви Нанков. Според него ще се подобри състоянието и безопасността по нашите пътища. Тол системата е по-справедлива, по думите му. 70% от приходите на винетки в АПИ идват от леките коли. В същото време тежкотоварните автомобили амортизират инфраструктурата. Иначе има ръст на приходите от винетки.​

Златото, с което България разполага е нашето геостратегическо положение, посочи министър Нанков. Около милиард лева приходи за една година в бюджета на АПИ очаква той след въвеждането на новата система. Сега приходите са над 300 милиона лева. Тези завишени приходи ще позволят да се изградят нови модерни пътища с бюджетни средства. Новата система ще позволи гъвкаво регулиране на тежкотоварния трафик.

Повишаване на винетните стикери няма да има, увери строителният министър. Новите електронни винетки ще спестят средства. Ще има уикенд винетки, а напълно е възможно най-после да има и еднодневен стикер.

Николай Нанков подчерта ,че все още предстои много работа. Категоричен е, че ще де търси обективен начин за тарифиране на тежкотоварния трафик за преминаване през пътищата ни. Държавна компания ще оперира тол системата, обясни още министърът на регионалното развитие.

Тол системата трябва да се изгради за 19 месеца. Работата ни започва от тук нататък, заяви и Михаел Вебер от консорциумът победител в поръчката. Нова година нов късмет, констатира шефът на пътната агенция инж. Дончо Атанасов. Това е нещо, което България отдавна чака -модерна инфраструктура, допълни той.

Атанасов обеща всички проблеми да се решават в диалог и в оперативна обстановка. Над 6000 километра третокласни пътища трябва да се ремонтират. Затова и той се надява с приходите от новата система да има пари за тях.

Припомняме, в началото на 2017 г. като едно от първите си действия като новоизбран президент Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите.

В профила си във фейсбук Радев информира, че от съобщение на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" от 29 декември 2016 г. става ясно, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

На 18 май 2017 г. обществената поръчка бе възобновена от АПИ, за да бъде прекратена отново само дни по-късно - на 22 май заради подадени на 19 май три жалби. 

След това поръчката беше стартирана отново, като на 9 октомври бе избран консорциумът "КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС". Именно това беше името на най-вероятния победител.

Още тогава министър Николай Нанков прогнозира, че със сигурност поръчката ще бъде обжалвана. По-късно стана и ясно, че две от шестте фирми, които участваха в тръжната процедура за изпълнител на тол системата у нас, са подали жалби.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини