От х:

Днес в x:

Медиците от МБАЛ - Първомай подкрепиха символично протеста на общинските болници

Лекари, медицински сестри и санитари от общинската болница в Първомай подкрепиха символично протеста срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване".

Протестиращите ефективно лечебни заведения са най-вече извън областните градове. Голяма част от болниците, които протестират, са във фалит, за разлика от МБАЛ – Първомай, която никога не е имала дългове, но това винаги се е дължало на разумна финансова политика и свиване на разходите. Искането на Общинските болници е за целева субсидия от 30 млн. лева от дъжавния бюджет за оздравяване, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години. Те настояват и за увеличване на цените на клиничните пътеки, които покриват масовата патология.

Междувременно от пресслужбата на МЗ съобщиха, че Министерството на здравеопазването ще отпусне 28.5 млн.лв. за дейности, извършвани от общинските болници през 2018 г.

Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, което е над 83 на сто от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

В Прессъобщението се казва още, че по време на преговорите за Национален рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно МЗ ще актуализира и медицинските стандарти. По този начин на общинските болници ще бъде дадена възможността да извършват дейността си в условията на финансова стабилност и предвидимост.

„Това нас ни удовлетворява – сподели д-р Румяна Бойлова – управител на Първомайската болница – още повече, че със сумата ще бъдат финансирани дейности, осъществявани от общинските лечебни заведения в отдалечени райони на страната, каквато е МБАЛ – Първомай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ас
    асинин
    6 -7
    19:48, 15 яну 2018
    Общинските болници са един от многото видове кърлежи в България.Единственият начин да се спре кървенето е да се ликвидират
  • 2
    Ре
    Реалист
    4 0
    06:42, 16 яну 2018
    Имат си своето значение общинските болници. Тук се раждат децата ни. Има много добра лаборатория, за диагностициране. Има добри лекари. Но по-сложните болести винаги ги изпращат в Пловдив. Сбъркан е моделът на здравеопазването, а общинска болница си е нужна. Не може по пътека за определени дни да преминеш през нея и когато реално нямаш подобрение, в епикризата да пише, че те изписват във видимо подобрено състояние , а на теб с извинение да ти кажат, ела пак другия месец, пътеката сега свърши. И все пак, представете си в забързаното и много ангажирано време как ще успеете всеки ден да пътувате до Пловдив , ако ваш близък е хоспитализиран там, например или още по-далече.
  • 3
    12
    123
    2 0
    20:07, 16 яну 2018
    Сегашните ни управляващи не откриват сега топлата вода! Щом е построена болницата и то с доброволен труд от населението на района ,значи наистина е имало нужда от нея.На младите ще им се струва фантастика, ако научат, че в целия район е имало само един лекар за всичко!В сегашното време получихме много удобства ,но знайте ,те не са даденост и трябва да се защитават ,защото когато ги изгубим, тогава се вижда колко са ни били необходими!Болницата ни е само една сграда, а даването на здраве го правят хората в нея.Така че критиките трябва да са към лекарите работещи тук,защото от тяхната работа е основно недоволството на хората,от тяхното отношение към нас пациентите.Какво да кажем за тях има и добри, но има и такива, които не си заслужават заплатите ,а има и такива, които не ги виждаме въобще, но се водят като работещи.Нека да защитим единственото здравно заведение в общината ,защото ако го няма лошо ни се пише!

Още новини

Последни новини