От х:

Днес в x:

БСП не подкрепя Конвенцията в защита на жените

"Против"  конвенцията гласуваха 61 членове на Пленума, в подкрепа гласуваха- 25 и въздържалите се бяха - 7. След 5 часа дебати Националният съвет на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Конвенцията в защита на жените.

Остра дискусия се разгоря по време на заседанието на Националния съвет на БСП. 

Председателят на ПЕС Сергей Станишев предупреди колко важно е лява партия като БСП, член на ПЕС, да подкрепи Конвенцията в защита на жените, но въпреки призивите му тя бе отхвърлена. Според Станишев дебатът у нас е бил изкривен. 

Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените, коментира по-рано Станишев.

Аргументът на родните социалисти бе, че в конвенцията се прокрадват елементи за признаване на "третия пол".  Станишев обясни, че подобни притеснения са излишни. 

Националният съвет на Българската социалистическа партия в същото време подчертава, че насилието срещу жените, както физическо, сексуално, така и психологическо, е широко разпространено в обществото и трябва да бъде разглеждано като крайна форма на дискриминация и нарушаване на правата на човека, а в същото време не приема конвенцията, която е парадоксално. 

БСП твърди също, че възприема, че насилието срещу жените, представлява системно нарушение на основните права и сериозно престъпление, което трябва да се санкционира като такова. Партията отчитала, че в обществото продължават да съществуват съвременни форми на робство и трафик на хора, които засягат основно жени. 

БСП подчертава, че са необходими допълнителни мерки за насърчаване на жени, които са били жертва на насилие да потърсят помощ, както и да се гарантира, че те получават подходяща подкрепа в съответствие с техните потребности, информирани са за своите права и имат достъп до правосъдие.

От БСП твърдят, че имат предвид, че трябва да се сложи край на безнаказаността, като се гарантира, че извършителите се преследват и наказват, както и че отчитат, че гражданското общество, и по-специално организациите на жените, имат ключов принос за предотвратяването и борбата с всички форми на насилие и тяхната дейност следва да бъде призната, насърчавана и подкрепяна, за да могат да я извършват по възможно най-добрия начин. 

Само комбинация от политики, съчетаваща законодателни и незаконодателни мерки, в това число правни, съдебни, инфраструктурни, културни, образователни, социални и здравни дейности, както и равнопоставено участие на жените във всички области на обществото, може значително да намали насилието срещу жените  и последствията от него, смятат от БСП. 

Социалистите подкрепяли всички инициативи, кампании и усилия на Обединението на жените социалистки срещу насилието над жените и децата и постигане на равнопоставеност на половете. 

БСП обаче реши":

   Да предложи и внесе в Народното събрание конкретни законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие: 
1. Промени в наказателното законодателство за най - строго преследване и наказване на насилниците; 
2. „Домашното насилие” да бъде инкриминирано; 
3. Да се инкриминира „преследването“ като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице; 
4. Да се криминализират „насилствените бракове” и „принудителното съжителство на съпружески начала”; 
5. Да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по - високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди и/или нарушения на заповеди; 
6. Да се изградят Кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност. 

В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно. 

ПГ на „БСП за България“ не подкрепя ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. 

Само преди месец БСП подкрепи конвенцията на съвета на ПЕС, изненадващо сега обаче тя я отхвърли. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини