От х:

Днес в x:

На Банго Васил в Узунджово младите искат прошка от старите

Изображение 1 от 5

    На 13-ти януари още от рано сутринта всички в дома на Ангелина Огнянова в хасковското село Узунджово са на крак. Мъжете са излезли по работа, но жените с помощта на децата правят подготовката за семейната вечеря. За всички този ден е голям празник. В деня на Банго Васили (буквално „Куцият Васил“) за ромите започва новата година.

    Макар и малка, къщата на семейството на Ангелина е много спретната, всяко нещо е на мястото си, защото са много хора и ако не се подреждат нещата на момента ще стане суматоха, казва домакинята. На входа гостите от рано посреща по-малкият й внук Богомил. 11-годишното момче с усмивка кани хората да влязат и да поседнат. А през това време

    дъщерята на Ангелина Златка и снаха й Алина вече стягат гозбите.“ Двете много се разбират“, хвали ги най-възрастната жена в къщата.

    На дъщерята е поверен кекса, който е двойна доза заради многолюдната фамилия, снахата прави баклава.Зелеви сармички с ориз, баница и месо, ще има още на семейната празнична трапеза.

    Осем души ще седнат вечерта на масата. След като трапезата е подредена, преди да да се подходи към храната, младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка. „Ако през годината нещо сме сгрешили, взимаме си прошка, важно е това- старите да простят на младите, за да ни олекне“, казва Златка.

    С ромския Васильовден, който още е известен като циганската Нова година, са свързани с няколко легенди. Според първата Банго Васил е Свети Василий Велики – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават те, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ. Така давещите се роми се спасяват.

    Според втората легенда Банго Васил е „историческа“ личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

    Подготовката за празника започва седмица преди 13 януари. Купува се гъска или петел, в случай, че семейството не си отглежда. Животното трябва да бъде купено най-късно на 12 януари и задължително да преспи в къщата „за да не избяга късмета“. Сутринта на 13 януари. гъската или петелът се коли.

    О момента, в който започва празничната вечеря до полунощ вратите на къщата се затварят здраво – никой от семейството не излиза навън, дори в двора и никой външен човек не се допуска да влезе в къщата. Това е един от малкото случаи, в които ромите категорично отказват традиционното си гостоприемство.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      11
      111
      23 -9
      14:46, 13 яну 2018
      на банго васил узунджово трябва да се запали и да изгори с цялата крадлива циганска измет!
    • 2
      По
      Порчо
      12 -2
      21:41, 13 яну 2018
      А кога паразитие ще поискат прошка от съзидателите?
    • 3
      Ан
      Антон
      7 -5
      21:56, 13 яну 2018
      Да им е честит празника! Да са живи и здрави! Преди време и ние празнувахме на 14 януари Васильовден ....
    • 4
      Tr
      triton
      7 -1
      10:52, 14 яну 2018
      По поръчка на соросидите ли медиите ни "запознават" с празниците на тия индивиди???
    Последни новини