От х:

Днес в x:

Nissan предлага управление на автомобила с мисъл

Иновативна разработка за управление на автомобила със силата на мисълта показа японската компания Nissan по време на изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас.

Brain-to-Vehicle, или просто B2V, представлява технология за телепатично управление на автомобиля. Тя позволява автоматично прочитане и интерпретиране на сигнали, постъпващи от главния мозък на водача. Технологията съкращава времето, необходимо на колата да реагира на една или друга команда.

Nissan твърди, че B2V е първата по рода си система в света. По думите на вицепрезидента на компанията Даниел Шилачи, повечето хора си представят автономното шофиране като деперсонализиран процес, в който водачът напълно предава на автопилота контрола над ситуациите, докато Brain-to-Vehicle реализира противоположна концепция.

При японската технология водачът не стои встрани от процеса на шофиране, а напротив – неговият мозък помага управлението да стане по-безопасно и по-приятно. B2V се явява част от по-широка програма за умно шофиране, наречена Nissan Intelligent Mobility.

Телепатичната връзка на водача с автомобила се осъществява чрез специален шлем, към който са свързани контакти, способни да улавят активността на мозъчните вълни. Системата за автономно шофиране открива в мозъка на водача зараждащите се намерения за иницииране на различни действия – например, завиване надясно или натискате на газта – и заставя колата да изпълни по-бързо тези команди.

Според разработчиците, технологията може да спести от 0,2 до 0,5 секунди при изпълнение на всяка от командите. Нещо повече, системата е способна да разбере дали водачът изпитва дискомфорт и в съответствие с това да промени стила на шофиране.

Технологията B2V може да намери и други приложения, смята старшият изследовател Лучан Георге, ръководител на проекта в R&D центъра на Nissan в Япония. Според него, системата има потенциал да направи интериора на автомобила по-приятен за водачите чрез използване на допълнена реалност.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини