От х:

Днес в x:

16 °C

Петя Петкова: Истанбулската конвенция защитава жените от насилие, никакъв трети пол

„Фондация „Х&Д Джендър Перспективи” подкрепя изцяло усилията, решенията и действията на правителството на Р. България за ратифициране на Истанбулската конвенция – „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, която има за цел постигане на най-висок стандарт, на най-пълна и ефективна защита срещу насилието срещу жените, срещу домашното насилие и срещу насилието срещу децата“, се казва в разпространената от фондацията позиция. Неправителствената организация работи от години по проблемите на домашното насилие. В подкрепа на жертвите на домашно насилие и има изградени консултативни центрове в Хасково и Димитровград. По проект на Фондацията в Димитровград беше изграден и най-големият кризисен център за жени, жертви на домашно насилие в България.

Управителят на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ и „Български център за джендър изследвания-клон Хасково” Петя Петкова, която е и психолог, посочи какви са аргументите за позицията на подкрепа към ратифицирането в интервю за Haskovo.net.

-Г-жо Петкова, позициите на фондациите, които ръководите, са категорично в подкрепа на ратифицирането от българска страна на Истанбулската конвенция, защо е толкова важно това да се случи? 

 -Позицията ни не е просто от последните дни, след решението на Министерския съвет за внасяне на Конвенцията за ратифициране в Народното събрание. Тази позиция ясно я прокламираме от пет и дори 6 години. През последните 4 години ратифицирането на Истанбулската конвенция е и мото на 16-дневните кампании, които правим за насилието над жените. Дори сме събирали и подписки за узаконяването й. Ние сме организация, която от 15 години работи по проблематиката на домашното насилие и виждаме колко е трудно да се действа ефективно на база само един закон - Законът за защита от домашното насилие, колкото и работещ да е той. Трябва промяна и то кардинална, защото този закон върви по ГПК, а не по НПК. Една от промените, които трябва да направи България задължително, ратифицирайки Истанбулската конвенция, е инкриминирането на домашното насилие. Така ще се търси наказателна отговорност на извършителите. Защото това ще установи по-стабилна защита на всички жертви на домашното насилие - жени и деца. Овен това, държавите, ратифицирали конвенцията, се задължават да водят статистика, която към момента липсва. От узаконяването ще произтече и отговорност на държавата да финансира и обучава специалисти, които да работят с жертвите, както и да провежда масирани информационни кампании. В момента всичко това в България се прави само от неправителствения сектор, който все пак е с определен капацитет.

Само през нашите приемни в Хасково и Димитровград минават годишно около 200 души, които се нуждаят от закрила заради домашен тормоз. От тях не повече от 10-ина процента са мъже. Мъжете са също жертви на домашно насилие, но и в световен, и в национален мащаб, те са малък процент. Касае се основно за хора с увреждания, които са пострадали от близки - внуци, синове и дъщери, не в контекста на двойката.

-Но след толкова полезности, които изброихте, защо всъщност са споровете, българите изгубихме ли се отново в превода?

-За мен е непонятна позицията на партиите, на някои от политиците и министрите, които не подкрепят ратификацията. Едното от нещата, което според мен, би могло да предизвика такава позиция е просто политическата опозиция. Защото управляващите предлагат, опозицията - отхвърля. Категорично по темата не трябва да има политиканстване. Но по-страшната е позицията на хора, които се изказаха по темата доста неразбиращо, като Волен Сидеров. Той коментира, че основното, което го притеснява в конвенцията е, че не счита за нормално, ако омъжена жена откаже да прави секс с мъжа си, но това се случи, тя да може да се оплаче, че той я е изнасилил. И това да бъде признато от закона за факт, а тя -защитена. А всички помним побоищата и у нас, и по света точно на този политик. Такива, като него, приемат сякаш насилието, като нещо нормално. И като че ли самите тях ги е страх, че действието на Истанбулската конвенция ще доведе до строга законова регулация на наказателната отговорност, която ще носят насилниците. Защото в закон ще се облече преследването, както и сексуалното насилие по време на брак. Затова ние сме категорични, че това, което ще произходи от конвенцията, са само плюсове.

Във Франция, например, за тежки форми на домашно насилие има 20 години затвор.

-Gender-това е думата разковниче, която генерира скандалът. Вашата организация има в наименованието си тази дума, затова разяснете за нея.

-Откровено смятам, че много хора не осъзнават всъщност какво означава gender. В българския език се превежда буквално социален пол, но може да се преведе и като „социална роля“, което е нещо съвсем различно от социален пол, трети пол и другите спекулации, които чухме в последните дни относно превода. Какво означава социален пол? Това означава, че раждайки се мъж или жена, обществото ни налага стереотипни роли, от които произлиза какво трябва да върши една жена, какво трябва да прави един мъж. И точно от това всъщност целим да избягаме. Много се говореше до скоро, че медицинската сестра е само жена, педагогическите специалности са основно за жени. За това, че мъжът е по-силният и той трябва да изкарва парите в семейството, а жената трябва да е просто една домакиня или ако работи в никакъв случай да не изкарва повече от него. Не случайно и заплащането за мъжете и жените е с много големи разлики.

Тази конвенция цели не само по-добро равноправие на половете, а в основата й е защитата от насилие. Затова трябва да има инкриминиране на деянието домашно насилие. Защото сега делата влизат в съда, жертвите получават ограничителна заповед и горе-долу се спира до тук.

В България все още преследването не е престъпление. А много често, особено извършителите на домашно и сексуално насилие, преследват жертвите си.

Та само вижте случая с шесторното убийство. Никой не говори за нюанса на домашно насилие в него, а го има. Защото имаме двойка-мъж и жена, които се се разделили. Елена Кюхова е била преследвана от бившия си партньор, който става и неин палач. Преследването е наказуемо в повечето европейски страни.

-Има ли подобни случаи на толкова кръвожадно преследване на хора, които са спасени от преследвача си, респективно от насилника си, в кризисния център в Димитровград?

-Те всички са жени с такива истории. Никой просто за един шамар не си зарязва живота и не тръгва с децата си към много мъчителна и понякога дълга промяна, нали? Никой просто ей така не напуска дома си и средата си, за да бъде настанен в някакво общежитие с непознати. Но точно тези стъпки за много жени и децата им са единственият начин, за да си помогнат, често дори и за да останат живи.

И не само това, кризисните центрове са като убежище, там имат възможност жертвите да се "съберат", за да вземат правилните решения как да продължат живота си. Защото, ако една жена при системен тормоз у дома, който е търпяла с години, остане при насилника си, ако и да има разпоредителен протокол той да се въздържа от домашно насилие, тази жена никога няма да посмее да предприеме нещо повече от това да стиска зъби. Да не говорим, че когато тя е „под шапката“ на своя насилник няма да успее да прозре нещата така, че да започне да работи върху себе си, да се измъкне от ролята си на жертва.

-Направи ми впечатление в позицията, която разпространихте, че в България капацитетът на леглата за настаняване в центровете за защита от домашно насили е едва 200. Не е ли твърде малък този брой?

-Това е всичко. А в тази цифра са и леглата, осигурени за децата, защото повечето жени жертви на домашно насилие идват с децата си. Това е друга линия, която ще се промени от Истанбулска конвенция, ако Българи я ратифицира. Първо ще се води регулярно статистика от държавата за жертвите на домашно насилие. Това е важно, за да се види действителния мащаб на проблема. На много места по света всяка четвърта жена е обект на домашно насилие, в Европа, а вече и у нас, е всяка трета. А имайте предвид, че се знаят само хората, които са потърсили помощ, освен тях сигурно има още хиляди, които не са го направили.

-А какво се случва с жена, за която се оказва, че няма място да бъде настанена в едно такова защитено жилище?

-Най-често се връща в ситуацията и в средата, от които е избягала. Получава новата доза насилие, и това, защото е дръзнала да направи нещо за себе си, за живота си, да търси промяна. Опитът показва, че в следващите поне 10 години тя не се решава никога да потърси помощ отново.

Държавите, узаконили конвенцията, създават държавни екипи от специалисти, които да разпознават жертвите на домашно насилие и да им помагат.

Финансирането на кризисни центрове и работата въобще по проблемите на домашното насилие, както и отговорността на държавата, в момента е действително наша болна тема.

-Каква е вашата подкрепа от държавата, например за центъра, който сте изградили в Димитровград?

-20 хил. лв. годишно от Министерството на правосъдието. То разпределя около 200 хил. лв. на година, като се обявяват конкурси за НПО-тата за проекти.

-А реалната издръжката на център за закрила от домашно насилие колко е на година?

-Между 90 и 100 хил. лева годишно. Поддържаме психолог, юрист, технически сътрудник, координатор на проекта. Тези хора, които са настанени се изхранват. Много от тях минават в пълна нелегалност.

- Кой ги издържа в такъв случай?

-Повечето действително нямат нищо, има и такива, на които родители и близки помагат. Но  това не е най-важното. Най-важното е да има пълна поддръжка на такива центрове, заради сигурната среда, която получават в тях пострадалите от домашно насилие. Тези центрове се превръщат за тях и децата им в убежище буквално. Конвенцията брани и децата, които стават свидетели на домашно насилие. Пострадалите трябва да имат собствена среда, в която да се чувстват свободни да взимат своите решения, да имат възможност за престой в центъра, колкото дълго им е необходимо, докато стигнат до решението дали да излязат навън, дали да започнат работа, или не. Да се стабилизират до такава степен от преживяното, че да могат да се чувстват сигурни, а през това време за тях да са предприети мерки-юридически, социални и психологически. 

В региони, където има организация, работеща по проблематиката на домашното насилие, статистиката за жертви е висока. Където няма в съда няма нито едно дело. Не защото го няма проблемът, а защото няма кой да насочи и насърчи потърпевшите да потърсят помощ.

-Как може всеки от нас да помогне по проблема?

-Най-малкото с позиция и прочитане на Конвенцията, само 32 страници е. Така хората няма да се оставят  да бъдат манипулирани за нейното действие, ще могат да изградят свое мнение.

Пълният текст на Конвенцията може да прочетете тук.

Интервю на Красимира Славова


32 коментара

 • 1
  Ед
  Една Жена , майка и съпруга
  36 -13
  19:21, 10-01-2018
  Ако посмеят да гласуват тая противо човешка конвенция.....българската православна църква да поведе народа ....всичкли на площадите ....аз деца нямам да ги давам на сатанински организации.....боже води ни в борбата срещу сатаната
  • Ха
   Хасковлия
   12 -18
   08:12, 11-01-2018
   Хубава жена! Виж коментара
  • To
   Tonich
   29 -14
   08:31, 11-01-2018
   Хубава е, спор няма, но е добре заплатена, за да ни взема за канарчета...., или е куха лейка повтаряща чужди фрази...., а май и двете .:D
  • M,
   m,,,,
   8 -1
   08:13, 12-01-2018
   В България през последните 40 години няма разлики в заплащането на мъже и жени. Поне в държавната администрация. В единния класификатор за професиите и длъжности, в щатните и във ведомостите няма разлика на основата на пол.
 • 2
  Ме
  Мендър периспектива
  35 -10
  19:21, 10-01-2018
  Като прочетох името на фондацията и веднага си помислих, че няма как да са пристрастни.
 • 3
  Пр
  Преслава
  25 -8
  19:44, 10-01-2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 4
  Па
  Паулу Куелю
  41 -10
  21:07, 10-01-2018
  А кой ще защити нормалните хора от такива алчни интриганти като п.петкова?
 • 5
  Ма
  мастикаджия
  10 -4
  23:13, 10-01-2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 6
  Гь
  Гьотере видял
  14 -10
  00:48, 11-01-2018
  Заслужавате си живота, теглото и боя. Много ви е рано да ви пуснат сред нормалните хора в нормалните държави.
 • 7
  To
  Tonich
  25 -5
  08:27, 11-01-2018
  Защо ли всички знайни и незнайни платени агенти на Сорос в един глас ни убеждават, че бялото е черно?
  Господа и дами, нагушени, народът не е прост.... Народът вижда в тази конвенция опит да се измени бита и нрава ни, да ни се наложат противни за човешката история ценности, за да се осъществят пъклените планове на човеконенавистната световна върхушка .
  Така, че не се мъчете да ни излъжете !
  • Ее
   ееееееееееее
   3 -11
   14:41, 11-01-2018
   Ти какво искаш сега - Да продължаваш да си биеш же... Виж коментара
  • To
   Tonich
   7 0
   08:36, 12-01-2018
   До Ееее :( да бе си написал името все пак), тук не става въпрос за насилие, а за перизнаване на педали и лезбийки за нормални ..... Еееее не са нормални ни по божиите, ни по човешките закони, ни по природните !!!
 • 8
  Kr
  Krum
  7 -4
  09:07, 11-01-2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 9
  Кр
  Крум страшни
  9 -23
  09:39, 11-01-2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Оц
   Оценката е ясна
   11 -2
   10:59, 11-01-2018
   Благодарим Ви, за урока по български език и история!
  • To
   Tonich
   2 -1
   08:54, 12-01-2018
   Крумчо, страшен си на маса навярно, но не мисли, че всички сме като теб, да говорим без да сме осведомени.....Все пак някои от текстовете на тази конвенция бяха публикувани.
   А за историята, ама никак не си прав, ти може и да не си чел, но някои все пак сме запознати .
   Със здраве . И прочети, тогава пиши !
  • Kr
   Krum
   4 0
   12:32, 12-01-2018
   като гледаме какви лайна защитават педалската конвенция, няма нужда да я четем лично
 • 10
  На
  Наско
  13 -3
  10:27, 11-01-2018
  Определена мощна група в САЩ натрапва методично и активно т.нар. "трети"пол, защото има силен интерес! Мекушавите ЕС клекнаха, естествено, че и слугата-Булгаристан сега ще клекне - само си прехвърлят топката сега...
 • 11
  Ян
  янко митев
  24 -9
  10:52, 11-01-2018
  Кака Петя най напред да обясни на чия хранилка е тя и джинджър - миндара Да не мисли че ядем ряпа и спим по дърветата и да свали някое и друго кило
  • Ан
   Анти Митев
   5 -9
   22:53, 11-01-2018
   Ти кой си ,че да казваш кой колко кила трябва да с... Виж коментара
 • 12
  Gw
  gwnder&sex
  10 -1
  11:06, 11-01-2018
  what is gender and what is sex? And Who are You fat lady? What is Your expertize ? Has You ever go to the court? What a psychologist are You?
 • 13
  Ас
  Аскувлия
  19 -5
  12:16, 11-01-2018
  Що ли малцинствата са така агресивни и нагли в преследването на целите си? Манипулативното поднасяне на информацията им е любимо занятие. И на джендърката. Що не оставят половете ,създадени от бога, на мира и се съсредоточат върху проблемите на насилието, било то и домашно,било то от малцинствени групи, като ромските, гейските и така нататък, ами ни навират в лицето аномалиите и техните права. Болестните състояния на психофизично равнище не могат да са основа за "полов" признак. Иначе може да се окаже че таткото е с вагина, а майката с пенис. това да си го проиграват в къщи, не да ни занимават с това. Ние желание да участваме в техните игри нямаме. нямаме и желание в училище , на деца от 8 до 15 години да им се показват "игрите" на възрастните, както в Дания и някои други "напреднали" в гендеротношенията страни.
 • 14
  Da
  da, ама не
  2 -7
  12:24, 11-01-2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
 • 15
  Знае ли джендърката откога в България са провъзгласени равните права на мъжете и жените? Тогава в някои страни, сегашни законодатели на модата на "равенствата" част от населението е било не втора, не трета категория хора, а са били разглеждани като животни. Знае ли тя че там и сега черните са втора категория хора. Последните три години в САЩ са убивани от полицията между 960 и 1000 човека, като от тях над 30% са "афроамериканци". Да познава закона за защита от дискриминация? Там какво няма от описаното в Конвенцията. Даже е по-обхватен от нея.Само дето няма социален пол.
 • 16
  Дя
  ДЯДО МРАЗ
  13 -1
  16:07, 11-01-2018
  Хранилката хранилката там е заровено кучето Ей такива слуги на американците ни пълнят главите с американизми и хич не им дреме Ах къде е Мирчо Спасов и лагерите в ловеч и Белене за такива Джиндъри - Миндъри
 • 17
  Сл
  Случаен посетител
  3 -12
  16:24, 11-01-2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 18
  За
  Запознат
  2 -10
  16:42, 11-01-2018
  Някой от коментиращите третия пол и еднополовите... Виж коментара
 • 19
  Дя
  ДЯДО МРАЗ
  6 -1
  11:36, 12-01-2018
  Алоооооооо Случайния посетител границите са отворени и никой те не задържа ТУК Като не ти харесва хващай ТЕРМИНАЛА и бягай в ТРЕТОПОЛОВОТО общество на МЕРКЕЛ и МАКРОН но да не забравиш и ВАЗЕЛИНА
 • 20
  Уж
  УЖАС
  1 -3
  19:24, 12-01-2018
  Ужасни сте уважаеми съграждани! Потрепервам като ви чета коментарите.Честно ми кажете някой от вас постара ли се да прочете какво пише в Конвенцията.Или нямате време да четете, а имате време само да коментирате?
 • 21
  Конвенцията не ме интересува Щом нещо се предлага от ДЖИНДЖЪР$ МИНДЖЪРА ми е ясно че то е СОРОСОИДНО мероприятие и е вредно за народа --- разбира се част от народа защото другата част е на ХРАНИЛКА при ДЖИНДЖЪР-- МИНДЪРИТЕ които се хранят много добре
 • 22
  11
  111
  3 0
  06:22, 13-01-2018
  защо не премахнете това интервю защото е с омразно и обидно съдържание към нормалните хора, а триете коментарите към него?!


Коментирай

Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
captcha
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.10.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини