От х:

Днес в x:

Първите по рода си изображения на черни дупки може да се появят още тази година

Астрофизите се надяват, че в рамките на следващите 12 месеца, ще успеят да направят нещо, което никой друг не е правил преди, и което би могло да разшири значително познанията ни за вселената.

Черните дупки са участъци от пространсвото, чието гравитационно привличане е толкова силно, че дори светлината не успява да им се измъкне. Албърт Айнщайн пресказа съществуването на черни дупки в Теорията си за общата относителност, но дори той не бе убеден, че те все пак съществуват.

До момента никой не разполага с категорични доказателства за съществуването им. Телескопът Event Horizon Telescope (EHT) би могъл да промени това.

EHT представлява мрежа от телескопи по света. Работейки в хармония, устройствата разполагат със всичко необходима, за да уловят изображения на черна дупка.

“Разполагаме с ултра силно увеличение – еквивалента на това да преброите вдлъбнатините по голф топка в Лос Анджелис, намирайки се в Ню Йорк”, казва директорът на EHT Шепърд Доелман.

Учените трябва да успеят да погледнат през газа в галактиката Млечен път и през горещия газ обгръщащ самата черна дупка. За това е нужен телескоп, голям колкото Земята, ето тук се намесва EHT.

Екипът създал “виртуален телескоп с размера на Земята”, с помощта на мрежа от отделни радио чинии, разпръснати по цялата планета.

Те синхронизирали чиниите, така че да наблюдават една и съща точка в космоса по едно и също време и да запиват засечените радиовълни на твърди дискове.

Идеята е, обединявайки всички тези данни на по-късен етап, екипът на EHT да състави изображение, сравнимо с това, което би се получило от един единствен телескоп с размерите на Земята.

Екипът на EHT изпробва телескопа си за пръв път през април 2017.

В рамките на 5 нощи, 8 чинии по цялата планета се насочиха към Стрелец A – точка в центъра на нашата галактика Млечен път, за която учените вярват, че е приютила свърхмасивна черна дупка.

Данните от телескопа на Южния полюс успяха да достигнат Оберваторията Хайстак на Масачузетския технологичен институт едва в средата на декември, заради липсата на карго полети в този регион.

Сега, когато учените вече разплогат с данните от 8-те чинии, те могат да започнат своите анализи, с надеждата да ни осигурят първото в историята изображение на черна дупка.

Подобно изображение не само ще докаже, че черните дупки съществуват, но ще ни разкрие съвсем нови прозрения за вселената.

“Въздействието на черните дупки върху вселената е огромно. Смята се, че свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките и самите галактики са еволюирали заедно с течение на времето. Наблюденията върху това какво се случва близо до хоризонта на събитията ще ни помогне да разберем вселената в по-широк мащаб”, казва Долеман.

С времето изследователите ще започнат да правят изображения на отделни черни дупки.

Това ще им позволи да определят дали Теорията на Айнщайн за общата относителност е вярна в частта си за границите на черните дупки, а ще им даде възможност и да разберат как нарастват и поглъщат материя черните дупки.

“Разбира се, няма гаранции какво точно ще видим, природата би могла да ни изиграе лоша шега. EHT обаче вече функционира, затова през следващите няколко години, усилията ни ще бъдат насочени към това да разберем как изглеждат черните дупки”, казва Долеман.

Екипът отказва да се ангажира с дата, на която резултатите ще са вече налице.

И все пак, сме по-близо от когато и да било, да се надяваме, че екипът на EHT ще улови изображение на черна дупка още през тази година

Източник: futurism.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини