От х:

Днес в x:

Токсична мъгла в София - обяснението на експерта (видео)

Причината за силно замърсения с твърди частици въздух над редица градове в България е антициклонът, който определяше времето в страната, обясни в „Здравей, България” по NOVA синоптикът Анастасия Кирилова.

Най-силно през последните дни беше замърсяването над София, въпреки сравнително високите температури. От синоптична гледна точка за това е виновно тихото време.

„В такава обстановка над столицата се образува дълбока атмосферна инверсия, която възпрепятства естествените механизми за очистване на въздуха”, посочи Кирилова.

„Дори при липса на инверсия, в град като София, когато няма вятър, е нормално замърсяването веднага да се повиши”, поясни тя. „Софийското поле е котловина, т.е. е защитено от вятър”.

По думите ѝ властите трябва да вземат мерки навреме, когато няколко дни преди това се знае, че времето ще е тихо.

Анастасия Кирилова подчерта, че замърсяващите частици се свързват с водните капчици в мъглата, като я правят токсична – „това е смог”.

„В този период броят на пациентите, които посетиха нашите кабинети с влошено състояние, са повече. Една седмица, след като е била повишена концентрацията на фини прахови частици, съответно се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти с хронични белодробни болести”, обясни от своя страна пулмологът д-р София Ангелова.

Ако в продължение на дълго време сме изложени на такова замърсяване, това може да отключи хронични белодробни заболявания.

„Не всеки ден има тези високи концентрации на прахови частици. В периода, когато мъглата падне, се влошава и състоянието на хронично болните. Много здрави хора също кашлят. Това е начин белият дроб да се мъчи да изкара токсичните вещества от себе си”, поясни пулмологът.

Д-р Ангелова посъветва в периода, когато има смог, хората да избягват да карат велосипеди и да тичат в парка. С активни физически дейности се извършват по-дълбоки дихателни движения и по този начин токсичните вещества се поемат по-дълбоко.

„Очакват ни три-четири дни с по-динамична атмосфера. Ще има вятър и валежи, които също помагат за очистване на въздуха. До понеделник-вторник смятам, че няма да има затруднения”, прогнозира синоптикът Анастасия Кирилова.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини