От х:

Днес в x:

Великобритания забранява микрогранулите в козметиката

Британското правителство обяви забрана върху използването на пластмасови микрогранули в козметични и миещи препарати в сила от днес.

Производителите на козметика и продукти за лична хигиена вече няма да използват  пластмасови микрогранули в препарати за почистване на лице, паста за зъби, душ-гелове и други.

Има природни материали, които ще заместят пластмасовите микрогранули, така използването им не е необходимо и оправдано. Мярката е срещу микроскопичните парченца пластмасата, които преминават през филтрите с отпадните води и завършват в океаните, като унищожават безценната морска флора и фауна, 

Забраната бе анонсирана миналата година, след като депутатите призоваха Обединеното кралство да последва САЩ, където микрогранулите са забранени от средата на 2017 г. Повече от 357 000 души подписаха петиция, призоваваща за забраната във Великобритания.

Микрогранулите са много малки парчета пластмаса в продукти като скраба за лице и грима. Някои се виждат с невъоръжено око, но други са с размер от порядъка на микрометър. Природозащитниците предупредиха, че те могат да повлияят на растежа на рибите и да продължат да съществуват в червата на рибите и в мидите. 

Само от едно къпане в морето могат да попаднат 100 000 микрогранули, докато черупките на шест стриди могат да съдържат до 50 микрогранули, посочи британски депутат, председателствал парламентарно проучване.

Грийнпийс заяви, че новата забрана е добре дошла, но трябва да бъде разширена и за други продукти. Това е нещо, за което водихме кампании и се радваме да видим, че то влиза в сила, обяви британският клон на "Грийнпийс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини