От х:

Днес в x:

Растение произвежда електричество - Living Light (видео)

Холандският дизайнер Ерми ван Оерс създава лампа, която използва жива инсталация за генериране на собствено електричество. Лампата можете да видите във видеото и освен че няма нужда от контакт и електрозахранване, тя е доста артистична. Засега проектът е стигнал до магичната лампа, но авторката планира да разшири технологията за захранване на цели интелигентни градове.

Лампата е представена на Холандската седмица на дизайна. Living Light използва микроорганизми за преобразуване в електрически ток на химическата енергия, която естествено се произвежда по време на фотосинтезата.

Лампата функционира като собствена самостоятелна екосистема, която създава енергия от възобновяеми източници. И технологията, известна като микробна енергия, вече се прилага в обществените пространства.  Ерми ван Оерс си сътрудничи с община Ротердам, за да псвети един от парковете там.

"Потенциалът е огромен", казва тя пред Dezeen Дезейн. "Уличните светлини могат да бъдат свързани с дървета, а горите могат да станат електроцентрали. Оризовите полета в Индонезия могат да произвеждат храна и електричество за местното население."

Living Light  се състои от вградено растение в стъклена тръба с купол, което отделя органични съединения в почвена камера по-долу, докато фотосинтезира.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини