От х:

Днес в x:

Хасковска област брани Пирин от Свиленград

Неправителствена организация от Свиленград организира подкрепа към Националния протест срещу желанието за застрояване на 48% от територията на Националния парк "Пирин" край Банско.

Сдружение "АКРИЛ" свири сбор в 17.30 часа пред пощата в Свиленград на 4-ти януари, когато е и протестът на природозащитниците в 10 български града под мотото"Пирин притежава Вековни гори, а не писти и булдозери". Вълната на недоволството тръгна още в края на миналата година, когато на 28 декември Министерски съвет даде „зелена светлина“ за строителство в Национален парк „Пирин“. Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Да опазим природното наследство на България, което е част от ЮНЕСКО!“ гласи призивът на НПО-то от пограничния регион. От Свиленград предупреждават, че всеки политически опит да бъде яхната вълната от протестиращи ще бъде отхвърлен.

Протестиращите искат промяната на сега действащия План от 2004 г. за управление на Национален парк Пирин, който предвижда увеличаване с 4,6 пъти територията с разрешено строителство, както и реконструкция на концесионния договор на Юлен АД, с който според тях, се цели да се узаконят всички незаконно изградени съоръжения в ски-зона Банско
Според природозащитниците нуждата от втори кабинков лифт и афишираните опашки от хора, които чакат дълго, за да се качат, е само предтекст за подготвяната мащабна сеч в 60 % от Пирин планина.

Според данните, които природозащитниците вадят, за 2014 г. се отчита средно дневно 2579 карти и билети, за 2015 – 2813 карти и билети, а за 2016 - 3626 карти и билети. В същото време кабинката има часови капацитет от 2000 души.
От Сдружение "АКРИЛ" напомнят, че според подготвяния концесионен договор разширяването на ски пистите ще е с 333 км и 114 км лифтови съоръжения. В новият концесионен договор попада и вододайната зона на община Банско, асфалтовият път от Банско до хижа Вихрен, както и частни обекти. И всичко това е на цена от 9 ст. на ден за декар концесия или над 10000 пъти по-евтино от тарифата, на която община Банско отдава свои терени.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Di
    Dimo
    8 -3
    14:44, 3 яну 2018
    Ляво-либералната зелена сволоч и техните пропагандаторски медии, които умело манипулират и се опитват да въртят обществото на малкия си пръст стават жалки вече. Казусът е изключително прост - има ли опашки за лифт, на които се чака с часове - да, изграждането на нов лифт ще има ли необратими последствия за парка в Пирин - категорично не ако се построи САМО нов лифт и това е доказан факт. Защо тогава да не построим лифт? Каква е дискусията изобщо и за какво се протестира? Разбирам някой да е тръгнал да бетонира Пирин, тогава и аз бих излязъл на протест, но такова нещо НЯМА.
  • 2
    Ом
    омг
    5 0
    16:28, 3 яну 2018
    "Хасковска област брани Пирин от Свиленград" - добре, че попрочетох статията, че да разбера кой от кого какво брани и пак не мога да разбера що за идиотско заглавие
    • 00
      001
      2 0
      22:37, 3 яну 2018
      С журналисти чийто коефициент на интелигентност е с отрицателна стойност какво заглавие очаквате????????
  • 3
    Ас
    Асеновградчанин
    3 -1
    20:38, 3 яну 2018
    Нерде Свиленград нерде Пирин. Айде по полека бе зелените, прекалихте с наглите си протестчета. Естествено че ще има лифт. Що пък не. Вие си пасете тревата по жълтите павета в София и не се бъркайте на хората. До сега като ви нямаше че кво да не умряхме.
  • 4
    Ив
    Ива
    0 0
    09:54, 4 яну 2018
    Всеки има право до протестира нали е демокрация .Не можах да разбера смисъла на статията, освен ,че сте направил реклама на сдружение АКРИЛ за което няма лошо.
  • 5
    Ан
    Антизелен от Хасково
    1 0
    18:07, 4 яну 2018
    Зелените мафиоти ...и някои софийски идиоти плюс политическите трупове ДСБ, Да(й)България и разни младежи, които са прекалявали с НешънълДжеографик...общи всички около 300 души, си разиграват коня и им се дава поле за изява и реклама. Лифт трябва да има и той трябва да е възможно най-модерен с максимален капацитет.
    А на зелените фашисти дано някой се намери да ги сложи на място.Голям бизнес е зеления...та чак от Свиленград искат да влезнат в далаверата...мале мале
Последни новини