От х:

Днес в x:

Спасиха поляк и котка, бедстващи в Индийския океан от месеци

Край остров Реюнион бил спасен самотен мореплавател, който според думите му прекарал в Индийския океан седем месеца в повредената си лодка, съобщи The Local.

Лодката била забелязана от бреговата охрана точно на Коледа, 25 декември. Тя била взета на буксир, а в нея властите намерили изтощени 54-годишен мъж и котка.

Човекът се представил като Збигнев Рекет. Злополучният самотен мореплавател бил родом от Полша, получил американска зелена карта и се преместил в Щатите. През 2014 година заминал за Индия, за да купи голяма лодка, по предназначение за круизни лайнери. Така започнали неговите приключения. Оборудвал лодката с мачта, мотор и кормило, с което тя заприличала на яхта. Но докато се занимавал с това срокът на зелената му карта изтекъл. Затова решил да плава на собствен ход до Индонезия. По пътя лодката останала без мачта и била отнесена от ветровете в обратна посока. Така Рекет пресякъл Индийския океан и достигнал Коморските острови между Африка и Мадагаскар. Казва, че останал там две години, опитвайки се да ремонтира лодката си. Поискал помощ от полското посолство в Кения, но "те не искаха да ме репатрират", казва той в Journal de la Réunion. 

След това излязъл отново в морето на 20 май, надявайки се да достигне Южна Африка. Този път двигателят го провалил и останал на дрейф. "Няколко пъти видях земята, без да мога да се приближа. Преминаха лодки, но радиото ми нямаше батерия ", казва Збигнев Рекет. Накрая все пак го забелязали край френския Реюнион.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини