От х:

Днес в x:

Обвиняват Apple и Epson в състаряване на устройствата

Френска потребителска асоциация под името HOP („Спри планираното състаряване”) се обърна към съда с жалба срещу Apple и японския производител на принтери Epson, обвинявайки двете компании в преднамерено съкращаване на срока на експлоатация на техните продукти с цел повишаване на търсенето на нови устройства.

Искът във Франция, както и многобройните жалби в САЩ бяха предшествани от скандалното признание на Apple за това, че изкуствено понижава скоростта на работа на своите стари модели смартфони при влошено състояние на батерията. Въпреки твърдението, че това се прави за защита на устройствата от самоизключване, много притежатели на iPhone се почувстваха измамени и обвиниха Apple в нарушаване на правата им.

Искове срещу Apple бяха подадени в Калифорния, Ню Йорк, Илинойс, Охайо, Индиана и други щати. Според ищците, компанията няма право да понижава производителността на смартфоните, без да предупреди потребителите. Някои от потърпевшите настояват за огромни компенсации – в размер на 100 млн. долара и дори 1 млрд. долара, макар и подобни искове да са нереалистични.

„Планираното състаряване”, т.е. умишленото ограничаване на срока на експлоатация на устройствата, за да бъдат подтикнати потребителите да си купят нови, се счита за противозаконно във Франция. Ако съдът установи подобно нарушение, може да наложи глоба на Apple в размер на 5% от годишните й приходи, или около 11,5 млрд. долара.

Французите са повдигнали подобно обвинение и срещу Epson, но японската компания отрича вина и противозаконни практики, предаде Ройтерс.

Apple вече се извини на потребителите и намали цената за замяна на батерията – от $79 на $29 – за iPhone 6 и по-стари модели. Компанията обеща да пусне и обновление на iOS, което предупреждава потребителите за влошено състояние на батерията и как то влияе на производителността.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини