От х:

Днес в x:

Очакват желаещите да скачат за кръста да се запишат в църквата

Желаещите да скачат в осветените на Йордановден води и тази година трябва да се запишат в църквата „Св. Георги“.  Това може да стане и в последния момент, но за целта трябва да представят кръщелно свидетелство. Така настоятелите се надяват да предотвратят скандала, с който ще бъде запомнен 6 януари 2015 година, когато един от смелчаците се разголи неприлично, а след това се оказа, че е женен и мюсюлманин. 

Отец Станимир Станчев поясни, че организацията ще бъде същата както през миналата година. Той подчерта, че празникът е християнски. Започва още от 5 януари с Велик водосвет, когато в църквата се освещава вода и продължава на открито, където ритуалът се извършва за всички Йордански струи. Скачащите във водата го правят преди всичко за здраве и благополучение. Въпреки това, и тази година има предвидена парична награда за този, който ще улови кръста.

През 2018-а Богоявление се пада в почивен ден – събота и се очаква много повече хора да дойдат около басейна пред пощата и да присъстват на празничния ритуал.

Той ще започне около 11 часа, след църковната служба и шествието, с което ще бъде изнесен кръста.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ам
    Амин
    5 -2
    08:16, 3 яну 2018
    Един истински християнин не би трябвало да очаква парична награда за участие в ритуала. Даването на пари за улавянето на Кръста е срамота, позор.
  • 2
    Ам
    Амин
    4 -2
    08:33, 3 яну 2018
    Трябва да участват хора, които имат вяра в Бога. И атеист може да се скрие под Кръщелно свидетелство.
Последни новини