От х:

Днес в x:

Обсерваторията Аребико заработи отново и откри потенциално опасен астероид

Нови изображения сочат, че близкият до Земята астероид 3200 Phaethon е по-голям отколкото смятахме първоначално. И като се има предвид, че той е вторият по-големина потенциално опасен за нашата плаета астероид, това си струва да се отбележи.

Не бързайте да се криете, защото знаем със сигурност накъде ще насочи. Той няма да се приближи твърде много до нас, поне през следващите 400 години.

И все пак наблюденията на НАСА ще ни помогнат да разберем повече за природата на 3200 Phaethon и какво ще се случи, ако астероидът все пак някога застане на пътя на Земята.

Според обсерваторията Аребико в Пуерто Рико, астероидът е с диаметър 5.8 км – или с 1 км по-голям, отколкото смятаха експертите.

Формата му наподобява астероида Бену – цел на изследователския кораб на НАСА OSIRIS-Rex, с тази разлика, че във вътрешността на Phaethon биха се побрали хиляда астероида Бену.

Изображенията са с достъчъно висока резолюция, за да разкрият тъмен, кръгъл обект в близост до един от полюсите на астероида.

Това би могло да е кратер и друга падина в скалите, която пречи на сканиращия радарен лъч от Аребико да върне сигнал на Земята. В близост до екватора е забелязана още една падина.

За да бъдат определени за потенциално опасни, този вид космически скали трябва да са с определен размер, а орбитата им да ги приближава достатъчно до Земята, за да има макар и минимален риск от директен сблъсък в близко бъдеще.

С други думи “потенциално” има същата тежест като “опасен” - няма нужда да се паникьосвате, особено заради обекти като 3200 Phaethon, чието стабилно движение може да се предскаже стотици години предварително.

Всички тези открития станаха възможни, благодарение на близкото преминаване на 3200 Phaethon до Земята през декември – на разстояние от 10.3 милиона километра. Това е 27 пъти повече от разстоянието между Земята и Луната.

Обсерваторията Аребико едва поднови работа след опустошителния ураган Мария – най-силният ураган помитал Пуерто Рико от близо век насам.

Съоръжението е оборудвано с най-мощния астрономически радар, идеален за изследване формата, размера, въртенето и посоката на движение на астероиди.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини