От х:

Днес в x:

Ето го и първият соларен влак. Потегли!

Първият в света влак, който се захранва изцяло от слънчева енергия, вече се движи по релсите – в залива Байрън в Австралия.

Влакът – ремонтиран „червен щъркел” от 40-те години на миналия век – направи първото си 3-километрово пътешествие между бизнес района на Байрън Бей и центъра на града по-рано тази седмица. Той превози 100 пътници на борда, съобщи GreenTech.bg.

Въпреки че и други железопътни линии, най-вече в Индия, използват слънчева енергия, за да захранват част от влаковете си или техни бордови услуги като климатизацията например, смята се, че австралийският „червен щъркел” е първият влак, който се захранва единствено от слънцето.

Това става чрез фотоволтаични панели, монтирани върху влака. Те са специални – извити, за да пасват на извития покрив на влака, произведен през 1949 година. Освен тях има и „зарядна станция” за влака – складово помещение с 30 KW фотоволтаичен покрив и акумулаторен масив за съхранение на енергията.

Когато има излишък на слънчево греене, складът-зарядно ще подава излишната електроенергия към мрежата. Всичко това трябва да гарантира, че влакът може да работи дори и в облачни дни.

„Червеният щъркел” тежи 77 тона. Освен място за 100 пътника, в него има помещение за багаж, велосипеди и, разбира се – за сърфове. Пътуването със соларния влак е тихо и приятно.

Разработчиците на влака – нестопанската организация Byron Bay Railroad Company (BBRC) – обясниха, че екип от доброволци са ремонтирали влака, гарите и ЖП релсите, които са стояли неизползвани повече от десетилетие. Възстановяването на изоставеното ЖП трасе върви от пет години. Решението за соларното захранване пък е взето през ноември 2016 г.

„Влакът работи с енергия от слънцето”, се казва в уебсайта на организацията. „Слънчевите панели върху влака и складът за съхранение на енергия ще осигуряват количеството енергия, необходима за ежедневното движение на влака”, уверяват разработчиците.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини