От х:

Днес в x:

Социалните отварят ножицата за доходите при изплащане на детските

От първи януари 2018 година социалното министерство отваря доходната ножица при изплащането на различни видове семейни помощи. Промените в нормативна уредба са обнародвани на 12 декември и от първия ден на следващата година са в действие, съобщи Василка Атанасова, главен експерт в Областната дирекция "Социално подпомагане".

Промяната засяга еднократната помощ за първолаците, които ще бъдат записани в училище през 2018 година, подпомагането, което се изплаща при бременност и месечната помощ за отглеждането на дете до 1 годинка. През идната година тези подпомагания ще се изплащат при среден месечен доход от 450 лв. на член от семейството.

Новите правила променят и доходните критерии, при които от началото на следващата година ще се изплащат и детските. От тук насетне ножицата за тях се разтваря по два критерия. При доход от 400 лв. на член от семейството през предходните 12 месеца на подаването на заявлението, за едно дете ще се получават 40 лева на месец, за две деца -90 лева. Фамилиите, в които се отглежда трето дете и отговарят на условието, ще взимат по 135 лева детски, а за четири-145 лева е помощта, като за всяко следващо дете в семейството помощта расте с 20 лева.

Най-голямата промяна е при семействата, които имат среден месечен доход на член от семейството между 400.01 лв. и 500 лв. Точно тук Социалното министерство разтваря ножицата на условията за подпомагане. Всички тези семейства от новата година също ще имат право да получават детски, но те ща са 80 % от пълния размер на подпомагането спрямо броя на децата, които се отглеждат. Така например ако сте тричленно семейство-с едно дете и при разделянето на общия доход на родителите през последните 12 месеца на три, се получава 400 лева и една стотинка на член на семейството на месец, то тогава детските, които ще ви бъдат изплащане всеки месец ще са 32 лева. Тук много важен момент е, че тези родители, които са получили отказ за детски през тази година, тъй като средномесечният им доход е надвишил настоящия доходен таван, през януари могат да подадат отново заявление за изплащането на помощта, ако вече влизат в разширения диапазон.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хасковлия
    0 0
    10:16, 24 дек 2017
    униклна държава уникални детски. по-важното е да има за командировки на депутатите.

Случаен виц

Последни новини